Световният дълг на държавния и частния сектор общо е достигнал безпрецедентните 188 трилиона долара или около 230 процента от световния брутен вътрешен продукт (БВП). Това предупреди новият управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева.

Така световният дълг бележи увеличение с 14,6 на сто спрямо оценката на МВФ от април 2018 година на стойност 164 милиарда долара, припомня Infostock.

"Частният сектор е един от основните двигатели на това натрупване, което в момента представлява близо две трети от общото равнище на дълга. Освен това държавният дълг на развитите икономики е на безпрецедентни равнища от Втората световна война", подчерта Георгиева в реч при откриването на Двайсетата годишна конференция за дълга на името на Жак Полак.

"Държавният дълг на страните с нововъзникваща пазарна икономика е достигнал нивата, отчетени при дълговата криза от 80-те години. Силно е нараснало през последните пет години и дълговото бреме на страните със слаби приходи", посочи Георгиева.

Наскоро новият управляващ директор на МВФ предупреди, че търговското напрежение е нарастващ риск за световната икономика и политиците трябва да положат усилия за постигането на търговски мир.

"Частичната търговска сделка между САЩ и Китай е новина, която може да се приветства, но не може да премахне негативния ефект върху световната икономика от търговската война между двете страни. Наистина е добра новина, че САЩ и Китай говорят един с друг, но ние се нуждаем не просто от примирие, нуждаем се от търговски мир", каза Георгиева.

"През 2019 година очакваме по-бавен растеж в почти 90 процента от света. Глобалната икономика сега е в синхронизирано забавяне. Това означава, че растежът тази година ще падне до най-ниския си темп от началото на десетилетието", предупреди Кристалина Георгиева и добави, че МВФ ще понижи прогнозите си за глобалния растеж през 2020 година.