Едва един мач е попаднал под подозрение, че е манипулиран в полза на печалба от залагания от началото на календарната 2020-а година сезона в българските първенства.

Мониторингът е на International Betting Integrity Association - обединение на букмейкъри, което следи движения на парични потоци за залагания в различни спортове и е партньор на УЕФА.

БФС: Не можем да бъдем пъдари на клубовете

БФС: Не можем да бъдем пъдари на клубовете

Делегатите на БФС, съдийските наблюдатели и самите рефери ще трябва да платят от джоба си тестовете за коронавирус

Българският футбол се наблюдава в Първа лига, Втора лига и Елитната юношеска група до 19 години. Максимално ниският резултат в сравнение с предишни сезони и анализи показва, че интеграционната и образователна кампания на БФС, както и лекциите на офицера по почтеността Марио Костурков имат много сериозен ефект. След като преди години сигналите от УЕФА бяха доста повече и в по-сериозни мащаби, сега съмненията за уредени мачове в българския футбол са спаднали драстично. Като цяло футболът е много по-малко засегнат в последните 8-10 месеца, за разлика от тениса на корт.

Последният случай от нашата Първа лига беше в края на миналия шампионат. Тогава отборът на Верея (Стара Загора) беше изваден заради поредица от сигнали. В началото на това първенство пък бяха глобени новакът в елита Царско село и Струмска слава (Радомир) заради съмнения в честността на техни резултати, но пак от миналогодишната кампания във Втора лига. Санкцията от 5000 лева беше наложена на основание чл. 46, ал.6, б. В от Дисциплинарния правилник. По същата точка със същата глоба беше наказан отборът на Струмска слава (Радомир).

Наказаха бивш треньор на Верея за манипулиране на мачове

Наказаха бивш треньор на Верея за манипулиране на мачове

Олександър Севидов е без права за 5 години

БФС работи в тясно сътрудничество и с хората от платформата "Спортрадар", която също се ангажира в борбата с уредени мачове във футбола, баскетбола, хандбала и в крикета. Пак с Верея (Стара Загора) беше последният случай, в който косвено се засегна името на България. Бившият треньор на тима - украинецът Александър Севидов бе осъден за манипулиране на мачове в Украйна, като това е станало докато е бил начело на Иличовец.

БФС е съдействал на украинските си колеги с предоставяне на цялата информация за престоя на този треньор в нашата страна като част от политиката за сътрудничество и ограничаване на лошите практики и негативните явления. Старозагорци пък трябваше да играят през този сезон във Втора лига, но изобщо не започнаха първенството и се свлякоха в областната група.

Съмненията за уредени мачове в Първа лига спадат

Съмненията за уредени мачове в Първа лига спадат

Все още няма резултат по казуса "Верея"