От Черно море пуснаха жалба срещу главния съдия Никола Попов и ВАР рефера Иво Андреев. Абдикацията от задълженията на Андреев в срещата между Локомотив Пд и Черно море, завършила 1:0, е очевадна. "Моряците" вече съобщиха, че именно "хитрото" поведение на реферите ги е накарало няколко дни да помислят дали да сезират с жалба Съдийската комисия при БФС. И го направиха, за разлика от много други пъти, когато макар и ощетени, от варненския клуб предпочитаха да си замълчат.

Сега, обаче ситуацията е много сериозна, а първенството се намира в най-решителната си фаза. До края остават 7 кръга и явно натрупаният лош опит от предходните години кара всички, които обичат Черно море да смятат, че е твърде възможно отново съдийските отсъждания, а не спортно-техническите умения на отборите да подредят класирането в Еfbet Лига.

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да запази мястото си в тройката

Илиан Илиев: Очаквам Черно море да запази мястото си в тройката

"Предстоят изключително важни мачове"

Логично е от варненския клуб да се чувстват длъжни да обърнат внимание на отговорните хора в съдийството - шефът на Съдийската комисия - Давид Борбалан, главеният мениджър Стоян Алексиев и главеният мениджър на ВАР Петър Петров - за една негативна тенденция в последните месеци. А именно - умишленото подминаване на спорни ситуации в наказателното поле от страна на ВАР реферите, когато съдиите на терена не са видели много добре какво се случва. И това е неприемливо, още повече, че във ВАР-вановете има наличната техника, която да им помогне да взeмат най-правилното решение.

Безспорно е, че съдийско решение в 90-ата минута на срещата на "Лаута" повлия на крайния резултат. Тогава при центриране, топката се отклони от ръката на Милош Петрович и промени траекторията си. В Черно море смятат, че беше редно главният съдия Попов да разгледа тази ситуация детайлно. Но още по-учудваща е "умната" пасивност на ВАР- рефера Андреев, който пред екрана има чудесна видимост на ситуацията от различни ъгли.

"Моряците" разбират добре, че случката в Пловдив вече е в миналото и нищо не може да възстанови справедливостта. Но се надяват, че в тази ситуация Съдийската комисия на БФС, която е независима институция, ще даде ясен сигнал към назначените от нея рефери. И той се състои в това да се спазват правилата на играта показвайки еднакъв критерий за прилагането им във всяка среща. А реферите оттук нататък да не оказват влияние на крайните резултати от срещите и да помогнат за честната игра, която е основният принцип във футбола.

В Черно море считат, че ако не бъдат взети адекватни мерки, ще се затвърди общественото мнение. А то е, че криейки се зад независимостта предоставена от БФС, силните хора в структурата нямат достатъчно волеви качества да управлявате процесите в съдийството.