Винаги, за съжаление или не, актуална тема у нас е съдийството. В тази статия предлагаме детайлен анализ на последните два сезона - за всички съдийски назначения в родния футбол - първенство, плейофна фаза, купа. Проследени са всичките мачове на ЦСКА, Левски и Лудогорец.

Снимка 491965

Да започнем със списъка на реферите за сезон 2018-2019 и сезон 2019-2020.

Списъкът включва 20 съдии, като през сезон 2019-2020, двама от тях - Петър Костадинов и Станислав Ставров, биват заменени от Петър Кирилов и Георги Николов. Шистима от тях притежават FIFA R (международни и в ранглистите на ФИФА) - Никола Попов, Георги Кабаков, Ивайло Стоянов, Станислав Тодоров, Стефан Апостолов и Волен Чинков.

Трите отбора изиграват следния общ брой мачове за двата сезона (първенство + плейофи + Купа на България):

ЦСКА - 78 мача

Левски - 74 мача

Лудогорец - 73 мача.

В тази таблица може да се видят най-много наряди от всички съдии за трите отбора:

Снимка 491966

Съгласно това, бихме могли да изложим следните факти от брой получени наряди:

- За ЦСКА от общо 20 възможни съдии за последните два сезона, наряди са получили общо 18;

- За Левски от общо 20 възможни съдии за последните два сезона, наряди са получили общо 18;

- За Лудогорец от общо 20 възможни съдии за последните два сезона, наряди са получили общо 14;

Мачовете за Суперкупата не са взети под внимание в анализа.

Дали последният факт е странен или не, оставям на Вас да прецените, но следните шест съдии никога не са свирили мач на Лудогорец за последните 2 сезона - Георги Иванов, Неделчо Гаджалов, Петър Костадинов, Станимир Тренчев, Станислав Ставров, Петър Кирилов. За сравнение, общият брой наряди на тези съдии общо за мачове на ЦСКА и Левски е 19. Цели 19 мача, като например Петър Костадинов има цели 10 мача за останалите 2 отбора. Защо тези съдии никога не са свирили мач на Лудогорец е загадка, която остава отворена.

Кои съдии са свирили над 50% от мачовете на отборите?

Започваме с ЦСКА:

Общо: 57% от всички мачове са ръководени от 6 съдии: Ивайло Стоянов - 8, Николай Йорданов - 8, Никола Попов - 7, Владимир Вълков - 7, Драгомир Драганов -7, Георги Кабаков - 6. Съгласно това, бихме могли да изложим следните факти:

Снимка 491967

Източник: topsport.bg

- Най-много мачове - Ивайло Стоянов и Николай Йорданов (по 8 мача);

- Най-много победи - Владимир Вълков - общо 6;

- Най-много загуби - Николай Йорданов - общо 3;

- ЦСКА няма загуба при Никола Попов - 7 ръковедени мача - 4 победи и 3 равни.

ЦСКА е победил във всичките си мачове, когато съдия е бил Георги Давидов (мачове срещу Септември, Ботев, Берое и Ботев Враца).

Димо Димов и Николай Колев получват по един наряд за този период - те не са в официалния списък от 18 съдии и за двата полусезона.

Волен Чинков получава наряд за 3 мача:

Снимка 491968

Интересно е, че получва мача ЦСКА - Славия, а след това и реванша Славия - ЦСКА. В периода между двата мача свири и равенство между Ботев и ЦСКА на Коматево. От 02.12.2018, не е свирил мач с участието на ЦСКА. Много рядко и доста странно е да се случи един и същ съдия да свири и двата мача между едни и същи отбори.

Но не е прецедент.

Георги Кабаков получва три дербита ЦСКА - Левски за сезон 2019-2020. И трите мача завършват наравно.

Николай Йорданов получава два наряда с участието на ЦСКА в един и същи месец - април 2019 година, мач с Лудогорец в Разград, спечелен от ЦСКА с 1:0 и първия мач между Ботев и ЦСКА, спечелен от Ботев с 3:2. Два поредни мача за купата, с един и същ съдия.

Владимир Вълков също получава два наряда за мач на ЦСКА в един месец - победите над Ботев (Пловдив) с 1:0 и над Черно море с 3:1 във Варна през май месец, 2019 година. Интересното при този случай е, че след тези мачове получава наряд за мач на ЦСКА едва през март 2020, когато ЦСКА побеждава с 2:1 Ботев (Враца) за купата.

Продължаваме с Левски:

Общо 56% от всички мачове са ръководени от 5 съдии (с 1 по-малко в сравнение с ЦСКА) - Ивайло Стоянов - 9, Георги Кабаков - 9, Станислав Тодоров - 8, Никола Попов - 7, Драгомир Драганов- 7.

Разликата с ЦСКА е единствено и само Станислав Тодоров, който има 5 мача с участието на ЦСКА и 8 с участието на Левски.

Снимка 491969

- Най-много мачове - Ивайло Стоянов и Георги Кабаков (по 9 мача);

- Най-много победи - Никола Попов - общо 5;

- Най-много загуби - Ивайло Стоянов и Николай Йорданов (по 4);

Левски няма загуба при Никола Попов - 7 ръководени мача - 5 победи и 2 равни.

Левски е победил във всичките си мачове, когато рефер е Радослав Гидженов (мачове срещу Верея, Витоша (Бистрица) и Черно море). Интересното е, че и трите победи са на нула, и убедителни.

Клеман Тюрпен, Николай Колев и Стефан Павлов получват по един наряд за този период - те не са в официалния списък от 18 съдии и за двата полусезона

Ивайло Стоянов получава 4 мача на Левски в период от месец и половина - през април 2019 (загуба от Лудогорец като домакин и равенство във вечтното дерби с ЦСКА). И през месец май 2019 - победата на Левски над Черно море с 5:1 и загуба от Берое с 1:3.

Още един съдия получава два наряда в един месец - Петър Костадинов през ноември 2019 година (равенство с Берое) и победа като домакин над Етър с 3:0.

Стефан Апостолов също получава два наряда в един месец - август 2018 (победа на Левски над Етър с 2:1 и над Ботев Враца с 2:0).

Владимир Вълков не е получавал наряд от април 2019 година.

Станислав Тодоров не е получавал наряд през 2020 година.

Продължаваме с Лудогорец:

Общо: 54% от всички мачове са свирени от само 4 съдии (с 2 по-малко от ЦСКА и 1 по-малко от Левски): Николай Йорданов - 11, Ивайло Стоянов - 9, Драгомир Драганов - 9, Никола Попов - 8. Тоест, 4 съдии са свирили в 54% от всички мачове на Лудогорец.

Снимка 491970

Най-много мачове: Николай Йорданов - цели 11 мача, което прави 16% от всички мачове на Лудогорец. Не съм сугурен, но мисля, че за период от две години, това трябва да е рекорд за България и родния футбол.

Най-много победи - логично отново при Николай Йорданов (цели 8, 2 равни и само 1 загуба - за купата срещу ЦСКА с 0:1 в Разград - 03.04.2019). Интересно е, че той получи моментално наряд след тази загуба за мача отново на ЦСКА, този път срещу Ботев (Пловдив). Отново за купата, отново с ЦСКА, отново 2 пъти в един месец. Изводите оставям на Вас...

Лудогорец имат общо 6 загуби за последните 2 сезона (без да броим мачовете за Суперкупата). И шесте са при различни съдии. Нито един съдия не е свирил повече от 1 мач, в който Лудогорец да загуби.

Най-много равни мачове: С оглед на статистиката, е добре да погледнем и тук - Георги Кабаков - 3 мача, Ивайло Стоянов - 3 мача.

Лудогрец няма загуба при следните съдии: Ивайло Стоянов, Георги Кабаков, Владимир Вълков, Георги Димитров, Волен Чинков и Радослав Гидженов.

Лудогорец е победил във всичките си мачове, когато съдии са Волен Чинков и Радослав Гидженов.

Споменавайки Волен Чинков, той ръководи 3 мача, но кои мачове - победата над Локомотив (Пловдив) с 1:0 на 24.11.2018, победата над Черно море в последния кръг на 24.05.2019 - това е може би най-важният мач за отбора от Разград. Въпреки всичко, в най-важния мач за сезона наряд получава именно Чинков. Защо той? Защо той след 7 месеца пауза в мачовете на Лудгорец получава точно този мач? Оставям отново на Вас да прецените. Следващият мач на Чинков е на 14.06.2020 - домакинската победа над Ботев (Пловдив) (0:1 на полувремето и гол от над 1 метър засада).

Стефан Апостолов е ръководил само 1 мач на Лудогорец - 25.08.2019 година (равенство срещу Славия в Разград). От тогава Апостолов не е получвал наряд за мач на Лудогорец. За сметка на това ръководи 6 мача на ЦСКА и 2 мача на Левски. Защо Стефан Апостолов не свири мачове на Лудогорец?

При Съдиите Ивайло Стоянов и Драгомир Драганов се е случвало също да свирят по два мача в един месец - респективно април и май 2019. Друг такъв случай с участието на Лудорец няма.

Николай Колев свири 3 мача на Лудорец (същият съдия само по еидн за ЦСКА и Левски), Георги Гинчев и Димитър Буров по един мач (последните нямат мачове за ЦСКА и Левски) - те не са в официалния списък от 18 съдии и за двата полусезона.

В тази статия съм съсредоточил усилията си главно в нарядите и тяхната честота, като брой. И съм изтъкнал единствено и само факти. Оставил съм на страна качеството и оценката на съдиите, за конкретните мачове, с няколко изключения. Изводи могат да се направят много. Опитах да разчета някакъв математически модел и логика, по която съдиите получват наряди. Не успях да се сетя за такъв. Не схващам и логиката при съдиите с международен лиценз. Би трябвало те да бъдат най-добри и да получавт повечето ключови мачове. У нас явно логиката е друга. Не схващам и защо броят съдии, които свирят мачове на Лудогорец е различен от този на ЦСКА и Левски. Защо едни и същи съдии получват постоянно наряди за мачове на Лудгорец? Защо цели 6 съдии имат точно 0 наряда за срещите на Лудогорец?

Всеки сам да прецени за себе си.