"Да закриваме баскетбола! За нищо не ставаме! Толкова си можем!"

Толкова пъти сме чували тези думи в последното десетилетие (или по-скоро - в последния четвърт век), че изведнъж една абсолютно неочаквана победа над европейска, световна сила като Франция може да създаде същински когнитивен дисонанс.

"Ама как така? Сигурно има някаква грешка"

Не, няма. България победи Франция. На баскетбол. Да, не е като да я победи на футбол, където "петлите" са световни шампиони. Но е много близо до това. Давид срази Голиат. Не с прашка, а с оранжева топка.

Снимка 378265

Източник: LAP.bg

"Те, французите, добри ли са?"

Ами как да ви кажа... Само през това десетилетие баскетболните Les Bleus са спечелили 4 медала от големи първенства, като станаха европейски шампиони преди има-няма 5 години. Действително, в Ботевград не дойдоха всички звезди на отбора, но знаменитости не липсваха. А след двубоя се признаха за заслужено победени. Като Никола Батум например, който вече десетина години играе в НБА и носи екипа на Шарлът Хорнетс. Или пък Нандо де Коло - страхотният гард на ЦСКА (Москва), също с опит в "лигата на извънземните", на който нашите баскетболисти успяха да "спрат тока" в голяма част от този мач.

"Тази победа важна ли е?"

Може би не чак толкова, колкото мега-трансфера на Валери Божинов в Ню Йорк Метро... ъъъ, Ботев (Враца). Но все пак има някакво значение. В седмицата, в която страната ни е домакин едновременно на 3 (три!) световни първенства в различни спортове, голямата радост дойде оттам, откъдето почти никой не я очакваше. От баскетбола.

Снимка 378270

Източник: LAP.bg

"Този спорт съществува ли още в България?"

Да, оказва се, че още го има. Години наред изглеждаше така, сякаш великата игра с оранжевата топка буквално вегетира на родна почва. И може би наистина беше така. Но тези два часа в Ботевград накараха всички да забравят поне за малко за негативите и да почувстват отново радостта. Победа над съперник от такъв ранг националният ни отбор не е постигал повече от 10 години - за последно сътворихме подобна изненада с победата над Италия под ръководството на Пини Гершон. Много негативи и скандали съпътстваха този спорт у нас през второто десетилетие на 21-ви век, а положителните моменти не бяха в изобилие. Но оказва се, дори и в тези неблагоприятни условия условия баскетболът в България е оцелял.

Снимка 378268

Източник: LAP.bg

"Сигурно Везенков е отбелязал 40 точки"

Не. Ако има едно име, което е що-годе познато на по-широката публика от състава на националния отбор по баскетбол, това е Александър Везенков. Но той нямаше добър ден в стрелбата срещу Франция - вкара 9 точки, като реализира едва 4 от 14 изстрела от игра. Това обаче не означава, че Везенков-младши е играл слабо - все пак хвана 8 борби под коша, където гостите имаха по-мощни и ръстови играчи, а и през второто полувреме ограничи сериозно вредите от стрелбата на Никола Батум.

Снимка 378269

Източник: LAP.bg

"Е, тогава как бихме такъв отбор?"

С отборна игра. С голямо сърце. Със страхотен биткаджийски дух. Този исторически - повтарям, исторически мач - създаде и нови герои. Като Димитър Димитров например, който съвсем скоро се присъедини към местния Балкан и веднага намери убийствения си мерник в Ботевград. Или пък Божидар Аврамов, който с две тройки измъкна националния отбор от кризата, започнала да се заформя в третата четвърт след 3 минути и половина без отбелязан кош. Защо не и Станимир Маринов, който направи няколко NBA Showtime асистенции. Или пък Дий Бост, който се раздаде така, сякаш е роден тук. Всъщност, всеки, който взе участие в този исторически - повтарям, исторически мач - заслужава добра дума. Защото остави сърцето си на паркета. За публиката и за отбора. И отборът спечели.

Снимка 378266

Източник: LAP.bg

"Е, късмет"

Със сигурност. Този път и съдбата ни целуна. Така, както отвърна поглед от нашите баскетболисти в много други случаи, включително и в предходния етап на настоящите световни квалификации, в който България допусна 4 загуби, при които нито веднъж разликата в крайния резултат не беше повече от 6 точки в наш ущърб. Без съмнение и шансът ни се усмихна благосклонно, след като французите пропуснаха три отворени стрелби в края на мача в Ботевград. Но този пък късмета си го заслужихме.

"И какво сега - класирахме ли се на Европейското"

Не. Този мач беше част от програмата на световните квалификации.

Снимка 378267

Източник: LAP.bg

"А на Световното?"

Не. Предстоят ни още 5 мача, един от които отново срешу Франция. И още два срещу много силния отбор на Русия. И още два срещу коравия състав на Босна и Херцеговина. А вследствие на 4-те загуби с минимална разлика в предишния етап на квалификациите шансове ни за класиране на Световното първенство в Китай си остават малки дори и след успеха срещу Франция. Малки, но живи.

Снимка 378272

Източник: LAP.bg

"Е, какво толкова? Да закриваме баскетбола! Повече от това не можем да постигнем"

Може и така да е. Може би ще мине още едно десетилетие (или повече) до следващата толкова значима победа. Но това, което преживяха над 3 хиляди души в залата в Ботевград, си заслужаваше чакането. И показа на тези, които бяха готови да закриват, че все пак малко са избързали. България все още присъства на баскетболната карта. И днес навсякъде по света ще пишат за България.

Борбена България постави Франция на колене в Ботевград!
Обновена

Борбена България постави Франция на колене в Ботевград!

"Лъвовете" победиха със 74:68