Китай реши да обедини банковите и застрахователните регулатори в рамките на най-голямата реформа на правителствената структура през последните години. Също така някои от функциите на банковите и застрахователните регулатори се предават на Централата банка.

Създават се редица нови министерства и правителствени организации, едно от най-големите изменения в структурата на изпълнителната власт и създаването на бюро за надзор върху националния пазар, съобщава Reuters. 

Новият орган ще приема решения по въпросите на антимонополната и ценовата политика, взимайки върху себе си функциите на трите антимонополни регулиращи органи: Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), Министерството на търговията и държавното управление на промишлеността и търговията (SAIC).

Лю Хи, ключов икономически съветник на президента Си Дзинпин и член на Политбюро на Централния комитет на китайската комунистическа партия, нарече реформата в структурата на правителството "революционна", посочва Bloomberg.

Промените включват:

- Сливане на Комисията за регулиране на банковата дейност на Китай (CBRC) и Комисията за регулиране на застраховането на КНР (CIRC);

- реформа на данъчните органи;

- разширяването на функциите на Министерството за опазването на околната среда, което ще поеме някои от функциите, които в момента изпълнява Националната комисия за развитие и реформи;

- създаването на нова агенция, която да наблюдава търговската и инфраструктурната инициатива на Си Дзинпин "Един пояс - един път";

- разширяване на функциите на Министерството на земеделието, то ще изпълнява някои функции на NDRC и Министерството на финансите;

- съвместяване от някои функции на министерствата на търговията и външните работи;

- сливането на антимонополните функции на NDRC и Министерството на търговията;

- създаването на управление по въпросите на миграцията;

- прехвърляне на някои от отговорностите за контрол на качеството на Службата за надзор на правата върху интелектуалната собственост.

В неделя депутатите в Общото китайско събрание на народните представители премахнаха от конституцията мандатните ограниченията за избор на държавен глава. Това означава, че Си Дзинпин може да управлява Китай за неограничен времеви период.

Конституционните промени могат да окажат значително влияние върху втората по големина икономика в света, която се нуждае от мащабни реформи за да преодолее някои сериозни проблеми и да продължи динамичното си развитие.