Галатасарай

Година на основаване: 1905

Информация за отбора

Галатасарай е основан през 1905 г. и е най-старият, с най-много успехи, турски футболен клуб. През 1901 г. двама англичани, живеещи в Истанбул, Джеймс Лафонтен и Хорас Армитаж, основали ФК Кадикоу, като в неговия състав имало само английски и гръцки футболисти. Две години по-късно англичаните основали новия ФК Мода. През 1904 г. тези два отбора сключили съгласие с клубовете Имоген, Елпис и Страглърс за основаването на Инстанбулски футболен съюз. Както се забелязва в този съюз били включени или чуждестранни, или съвсем малки клубове. Още първият двубой между нетурските отбори разочаровал студентите от лицея Галатасарай. От този момент тяхна цел било да основат свои собствени футболни клубове, да научат повече за любимата им игра, за да могат да “кръстосат саби” с чужденците.

Основателят на Спортен клуб Галатасарай Али Сами Йен пише в една своя книга: “В 1905 г. ние бяхме пети курс в Лицея и решихме да основем футболен клуб в Галатасарай по време на лекциите на нашия учител по литература Мехмед Ата. Първите съоснователи бяхме ние – любителите на този спорт. Сред останалите студенти имаше българи и сърби – силни и подвижни хора, които се присъединиха към нас.”

Имало различни гледни точки по отношение името на клуба. Някои предложили Gloria (Слава) или Audace (Кураж), но в крайна сметка било одобрено клубът да бъде наречен Галатасарай. Според изследователят Кем Атабейоглу, името Галатасарай се родило по време на първия мач срещу гръцки отбор. Тогава турският тим победил своя съперник с 2:0, а зрителите нарекли своите любимци “Господарите на Галатасарай”. Основателите на клуба приели това име и казали “нашето име ще бъде Галатасарай”.

С течение на годините Галатасарай се превръща в емблема на туския футбол. Той е единственият отбор от източната ни съседка, който е печелил купата на УЕФА. Достигал е четвъртфинал в Шампионската лига, а е и единственият турски отбор, играл в този най-престижен европейски футболен турнир. Галатасарай е носител на Суперкупата на Европа след победа с 2:0 над испанския гранд Реал Мадрид.

Галатарай е рекордьор за Турция с най-много изиграни мачове в европейски клубни турнири за един сезон – 18, от които 11 са победи с вкарани общо 35 гола.

анкета

Ще се справи ли Томислав Стипич начело на ЦСКА?

Да, ще постигне успехи 28.4%

Не, ще се провали 38.3%

Не мога да преценя 17.1%

Не ме вълнува 16.2%

Абонирай се

subscribe

най-четените новини за