"Тази година е само загрявка за мен за по-горната категория до 62 кг - признава Биляна Дудова в материал, публикуван за нея на сайта на Международната федерация по борба (UWW). - Тренировките и упоритата работа са единственото, което може да ми помогне за успеха. Годината ще е трудна за мен, но ще се справя."

Световната и европейска шампионка от 2021 година, която "жонглира" в категориите през по-голямата част от кариерата си, се надява да се установи в новата да нея до 62 кг, която е най-близка до теглото й, а и най-здравословна.

"Когато бях кадетка, тежах около 60 килограма, но не бях най-добрата в България - продължава Дудова. - Имаше и други добри момичета. Тогава треньорите ми казаха да намаля теглото си, за да мога да участвам на международни състезания. В противен случай само ще тренирам и ще губя. Аз тренирам вече 10 години. И трябваше да избирам между 57 и 62 килограма. Но със сутрешните мерения в два поредни дни преди състезание ми е трудно да остана на 57 кг. Затова реших да опитам на по-горната."

Евелина Николова ще участва в елитния турнир "Яшар Догу" в Истанбул

Евелина Николова ще участва в елитния турнир "Яшар Догу" в Истанбул

Стартира утре

В тази категория обаче има куп елитни състезателки - двукратната световна шампионка Айсулу Тининбекова (Киргизстан), олимпийската шампионка Юкако Кавай (Япония), младата звезда Ирина Коляденко (Украйна), световната вицешампионка Кайла Миракъл (САЩ), бронзовата медалистка Нонока Озаки (Япония).

Преди това обаче 24-годишната Дудова ще трябва да се справи с бронзовата олимпийска медалистка и съотборничка Тайбе Юсеин, припомня изданието.

Двете вече имат две срещи, балансът е равен 1:1. През януари Тайбе победи Биляна на Държавното първенство, а преди дни Дудова взе реванш на финала на "Дан Колов".

Българките може да имат трети сблъсък помежду си още тази седмица. Двете са заявени за турнира "Ашар Догу" в Истанбул в категория до 62 кг, чиито схватки започват в петък.

Дудова е 4-кратна европейска шампионка. През миналата година стана №1 в света и в Европа в категория до 59 кг. А континентални титли има още на 55 и 57 кг.

Капитанката на отбора Тайбе Юсеин е световна и двукратна европейска шампионка, през лятото спечели и олимпийски медал - бронз от Токио 2020.