Завърши първата групова фаза на Световното първенство по хандбал при дамите. Най-силните 12 тима, разделени в две групи ще спорят за титлата и местата, даващи квоти за олимпийските квалификациите. Останалите отбори ще играят по два мача на кръст за разпределение на местата от 13-о до 24-о.

Норвегия, Русия и Швеция продължават победния си ход на дамското световно първенство по хандбал

Норвегия, Русия и Швеция продължават победния си ход на дамското световно първенство по хандбал

Домакините от Япония затрудниха олимпийските шампионки през първото полувреме

Най-голямата сензация е отпадането на световните и европейски шампионки от Франция, загубили днес от Дания с 18-20 (7-9). Те ще спорят с Ангола за местата от 13-о до 16-о.

В група 1 ще бъдат Холандия с 4 точки, Германия с 3 точки, Норвегия и Южна Корея с по 2 точки, Дания с 1 точка и Сърбия с нулев актив. Резултатите от срещите в първите групи се пренасят във вторите.

Вторият поток е съставен от двата тима с пълен актив до момента Русия и Испания. Те ще стартират с 4 точки. Швеция и Черна гора имат по 2 точки, а Румъния и домакините от Япония с нулев актив имат минимален шанс за нещо значимо.

Двата азиатски отбори имат квоти за Олимпиадата. Световният шампион ще получи също директна виза за Токио. Така шестте най-добри еврпейски тима извън световния шампион ще получат право да играят в квалификациите. Тимовете, заели от второ до четвърто място (без азиатките) ще бъдат домакини на решителните срещи.

Днес олимпийският шампион Русия разгроми Швеция с 30-22, а Испания измъкна победа срещу Черна гора с 27-26. Частична изненада е победата на Холандия срещу Норвегия с 30-28. Още повече, че скандинавките водеха 18-14 на почивката. Така холандките след отпадането на Словения влизат в следващата фаза с пълен актив.

Германия успя да се измъкне срещу Южна Корея след 4 безответни гола в края. Точката от равенството 27-27 може да се окаже много важна в битката за място на полуфиналите. Германките имаха късмет и с отпадането на Франция. Те загубиха от светвоните шампинки, но този резултат ня,а да се пренася в следващата фаза.