Кабаков и колегите му не успяха да затрият ЦСКА - чакаме прокуратурата, ДАНС и Лаура Кьовеши.

Дисциплинарната комисия към БФС наказа вратаря на ЦСКА Густаво Бусато за цели 5 мача след двубоя с Черно море. Тогава бразилският страж излезе извън наказателното си поле и се сблъска с Уестлен Жуниор от състава на "моряците". 

Футболистът на Черно море пострада тежко и дано се възстанови бързо, но вижте какво гласи съобщението от ДК към БФС:

"За получен червен картон за нанесена средна телесна повреда на противников състезател, на основание чл. 23, ал.1, т.1 от ДП /2023/2024/ - ДК наказва Густаво Бусато - състезател на ПФК "ЦСКА София" гр. София със спиране на състезателни права за 5 срещи и глоба в размер на 3000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативна комисия в 7 /седем/ дневен срок от уведомлението".

Нека първо си припомним и въпросната ситуация:

Честно да си призная, аз не съм виждал такова наказание за чисто футболен сблъсък на терена. Поне в България със сигурност няма, а сме виждали къде по-тежки, зверски и дори УМИШЛЕНИ нарушения. На прима виста се сещам за един, който в момента е директор в Лудогорец и един от Левски, който "гордо" се кичи с прозвището "доктор". Виждали сме счупвания на крака, на ръце, на глави, на челюсти... всички те могат да се нарекат "средни телесни повреди", но някои от тях остават и без жълти картони, защото са чисто футболни единоборства, а този спорт е контактен и за съжаление такива неща са неизбежни. 

Но да се върнем към днешния ден. "Нанесена средна телесна повреда", се казва от дисципа. Да разбираме ли, че БФС притежава правораздавателна компетентност? И добре - в наредбата може да има такъв текст, но той е когато пребиеш някого умишлено - при спряна игра, вкарваш две крошета, чупиш зъбите на колегата, на съдията, на треньора и гориш. Но за футболна ситуация, при която Бусато дори се обръща и се опитва да предпази падащия под него играч на Черно море, да го накажеш 5 мача е абсолютно безумие и със сигурност световен прецедент.

Снимка 666989

Източник: startphoto.bg

Преди няколко кръга Каранга - 6 мача наказание, сега Бусато - 5 мача, на баража може и някой от норвежците да накажат за 8 мача, че е счупил флагчето на стадион "Васил Левски" при единоборство с Реян Даскалов. Какво е това чудо? Те ще пропуснат почти 1/3 от първия полусезон на новия сезон. И тук изобщо не става въпрос дали въпросните двама футболисти ще бъдат част от ЦСКА и през следващата година. Въпросът е принципен.

Като прибавим и назначението на Драгомир Драганов да свири двубоя - съдия, за когото от ЦСКА нееднократно са изявявали претенции, че не желаят повече да ръководи мачове на клуба, получаваме една доста неприятна картинка.

Снимка 666990

Източник: startphoto.bg

Както винаги обаче българският народ понякога се събужда, настръхва, вцепенява се, възпламенява се и тогава става страшно. Иначе си стои кротко на дивана и си чака някой да го оправи, но когато види подобна несправедливост, като тази срещу Бусато, няма как да остане безразличен. Сега "армейската" общност буквално реагира като ужилена след всичко това. Социалните мрежи се "запалиха". Дори няколко колеги левскари ме попитаха "Какво е това наказание за Бусато?". Ами аз не знам... 

И сега какво?! Днес е вторник, утре е сряда, мачът е в петък. ЦСКА пусна декларация, че утре сутрин ще обжалва. Чудесно! Но кога ще се разгледа от футболния съюз, кога ще знаят в ЦСКА дали ще могат да използват най-добрия си футболист през целия сезон във въпросния бараж? Кога? 

Снимка 666991

Източник: startphoto.bg

И накрая "самаряните" от БФС ще намалят наказанието на два мача, ще покажат, че са много благосклонни към ЦСКА, колко сърдечно мислят и милеят за справедливостта. Как са осъзнали грешката си. И пак - какво от това? Дори и за един мач да го накажат (както трябва да бъде), достатъчно е, че за пореден път изнервиха цялата "армейска" общност до степен "червено" преди очерталия се, като вече най-важен мач през сезона. А че ЦСКА в момента дори не знае как да се подготвя за въпросния двубой - все тая. А дали някой ще поеме отговорност за това безумие? Съмнявам се! Всъщност, абсолютно съм сигурен - НЯМА!

Всичко това е просто един абсурд! Един от многото!