Шахматът наподобява малко на тениса. Преценете сами - в професионалния тенис има едва четири турнира годишно, тези от "Големият шлем", които приковават всички към телевизорите. А в останалото време има куп регионални състезания, които се споменават мимолетно в спортните емисии. Шахматът, разбира си, е на светлинни години и от тези канали. Но пък също има едва няколко супертурнира годишно, които предизвикват интерес. Останалите турнирчета не вълнуват никого освен участниците в тях, разбира се.

За разлика от тениса обаче, в шахмата има един-единствен главен мач, този за световната титла. Веднъж на всеки две или три години всички се вторачват в двама състезатели, които чакат на опашката за поредния шахматен крал. Ето това се случва и в София. Още днес (вчера-б.пр.) Вишванатан Ананд и Веселин Топалов започват своя двубой от 12 партии, който трябва да сложи край на лекия смут, царуващ в шахматното царство.

На чужд терен

Не е нужно да се разказва подробно защо в шампионския мач ще участват именно Ананд и Топалов. Историята по този въпрос е съвсем мътна. При Виши всичко е ясно - той победи Владимир Крамник в мача за световната тила в Бон. Големият въпрос е защо Топалов стигна до финала? Веско загуби от Крамник в елистинската тоалетна и, един Бог само знае по какви заслуги, Кирсан Илюмжинов му разреши да играе полуфинал с Гата Камски. В този мач Веселин спечели убедително и опа! - той вече играе със световния шампион.

Двубоят в София ще се състои в 12 партии. Това е и много, и малко. Всъщност така никой няма право на грешка по простата причина, че няма време за наваксване.

Ако приемем, че Топалов е главният миньор на съвременните шахматни разкопки, то подобна дължина на финала би била точно по вкуса му.

От друга страна, Ананд, като по-възрастен, може и да не издържи на една такава спринтьорска дисциплина. И, разбира се, не трябва да забравяме, че Виши е принуден да играе на чужд терен - в София, царството на страшния и ужасен мениджър Силвио Данаилов. Това означава, че няма пред кого да се жалва. Освен пред съпругата си и негов мениджър Аруна. Как индиецът се съгласи на подобно нещо, е тайна, обвита в пълен мрак. Макар че съобразителният Крамник вече посочи причината - хонорара. Цели 800 хиляди евро ще получи загубилият финала, а шампионът - милион и двеста хиляди.

Да не забравяме и изригналия в Исландия вулкан, който принуди световния шампион да пътува до България с автомобил. Като имаме предвид крехката душевна натура на Ананд, е трудно да предположим, че тази подробност е била бързо забравена.

Пеперудата Виши

Виши - най-добрият защитник в съвременния шах, дори футболистът Канаваро е далече от класата му. Но както каза Пьотър Свидлер, на Ананд му е трудно да спечели и две партии подред. А истината е, че сега му предстои да играе срещу най-добрия и безкомпромисен нападател. Но пък главният коз на Ананд е неговата лекота. Просто той играе шахмат както и диша. Пърха над дъската като пеперуда. Когато други още мислят, Виши отдавна е направил своя ход. Умението да намира най-силните продължения без дълго мотаене в позиция е уникално за Тигъра от Мадрас, от който толкова се бои Топалов.

И ако вече сравнихме Ананд с пърхаща над дъската пеперуда, то Веселин Топалов, този суперсъвременен танк, оставя след себе си само изгорена земя. Създава впечатление, че не съществува позиция, на която българинът да не умее да играе за победа. Той постоянно опитва, дори и шансовете му да са минимални - срещу такова зайче с батерия на гърба най-важното е да запазиш спокойствие.

Освен това формално погледнато Веселин е по-млад от съперника си (35 срещу 40 г.), а шахматната партия, да помислим за секунда, продължава около 7 часа. Т.е. в самия край на мача на Виши може просто да му свършат силите.

И накрая - супероръжието на Топалов е неговият отбор. Знаменитият Иван Чепаринов, обкръжен със стоцити суперкомпютри, и страшният Силвио Данаилов, който е готов на всичко, за да успее подопечният му.

Какво предстои?

Крамник вече каза, че ако Топалов спечели, това ще бъде катастрофа за шахмата. Най-вече защото ще дойдат на власт тъмни "топаловски" сили. Владимир е разочарован и това е видно от думите му. Но който и да спечели - симпатичният и миловиден Вили или агресивният Топалов, в шахмата ще настъпи спокойствие. А, повярвайте ми, сега това е най-важното.

Превод: "24 часа"