Втора проверка за допинг очакват в щаба на Веселин Топалов до края на битката за световната титла срещу шампиона Вишванатан Ананд, съобщи вестник "Труд". Осмата партия завърши снощи, като с белите фигури игра българинът. Разигра се Славянска защита, както и в третата партия.

Именно след нея гросмайсторите дадоха проби, като за целта в София пристигна специално Яна Белин - чехкиня с английски паспорт. Тя е председател на Медицинската комисия към Международната федерация по шахмат (ФИДЕ). Белин бе допинг ченге и в Елиста през есента на 2006-а в мача на Топалов с Владимир Крамник (Русия).

"Тези проверки са внезапни, не е казано, че трябва да е само една, и е много вероятно г-жа Белин отново да дойде", заяви Силвио Данаилов, мениджърът на Топалов.

Той вечеря с Анатолий Карпов в столичен ресторант, където по същото време дошли и 10-те души от ФИДЕ. Оказало се обаче, че за тях нямало места поради липса на резервации.

Карпов бе дарен с валидираните за мача в София пощенски марки за своята богата колекция. 12-ият световен шампион е запален филателист и притежава марки за милиони долари. Карпов получи и специални вина.