Борбата с допинга не подмина и спокоен на пръв поглед спорт като шахмата - Веселин Топалов и Вишванатан Ананд дадоха проби за забранени вещества след третата партия за световната титла, завършила снощи след редакционното приключване на първото издание на "Труд".

Специално за процедурата пристигна Яна Белин - чехкиня с английски паспорт. Тя е председател на медицинската комисия към Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Белин бе допинг ченге и в Елиста през есента на 2006-а на мача Топалов - Владимир Крамник (Русия). Във Военния клуб бяха приготвени 2 стаи - поотделно за българина и световния шампион. В тях безалкохолните напитки бяха специално запечатани, за да се предотвратят провокации.

Белин е гросмайстор и шампионка на Великобритания 4 пъти през периода 1970-1979 г. Тя има 3 брака с английски шахматисти и двама синове от последния си съпруг - Робърт Белин. А освен това е внучка на заемалия в миналото три пъти поста министър-председател на Чехословакия Ян Малипетр.

След 1:1 в първите 2 партии Топалов имаше белите фигури и заложи на славянска защита - повторение на варианта от шестата партия срещу Крамник в Елиста. Тогава стана реми.

"Смятаме, че в следващите партии Ананд ще бяга от теоретичен сблъсък и с черните фигури ще играе катеначо за ремита - прогнозира Силвио Данаилов, мениджърът на Топалов. - Ще търси превес само с белите, защото е по-слабо подготвен от Веско."