Бойко Борисов ще проследи в днешния неделен ден на живо единадесетата кървава партия между Веселин Топалов и Вишванатан Ананд. Премиерът досега се появи само на откриването на двубоя и направи началния ход в първата партия в компанията на американския културист Рони Колман. Борисов е очакван и в залата на кибиците, където всеки може свободно да коментира и да предвижда ходовете на дъската. Президентът Първанов вече посети официалната сцена, но прекара няколко часа в компанията на мениджъра на Веско Силвио Данаилов, който му разясняваше стратегическите идеи в партията.

За обявяването на новия световен шампион по шахмат в България би трябвало да пристигне и президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. Той бе на откриването на мача, но разгорялата се в последните дни предизборна битка между него и Анатолий Карпов за предстоящия избор на нов шеф на световната шахматна федерация може да попречи на Илюмжинов да се върне в София. Илюмжинов обаче има проблеми в Русия, тъй като скандалният депутат Владимир Жириновски поиска шахматният бос да бъде разследван заради твърденията си, че е имал контакти с извънземни.

Веско Топалов се възстанови психически и физически от последните две тежки партии. Според личния му психолог д-р Владимир Бостанджиев претендентът за титлата е преодолял стреса от пропуснатия шанс да спечели в деветата партия. Топалов прекара вчерашния почивен ден във възстановителни процедури и в доуточняване със секундантите на възможните дебютни изненади от страна на Ананд. След блестящата победа в осмата партия в стила на шахматните етюди критиците на Топалов неочаквано замлъкнаха. На следващия ден Гари Каспаров отново призова Ананд да защити титлата си, но свързаният с него сайт "Чесбейс" спря със снизходителните си коментари към играта на българина. Руските медии бяха още по-сдържани, защото видяха по-добрата игра на Веско в десетата партия и възможността му да я спечели.

Независимо от изхода на мача Топалов може да се смята за морален победител, тъй като преди двубоя представителите на руската школа смятаха, че Ананд ще го отвее с лекота. Претендентът за титлата спечели милиони фенове в Америка и Европа, които искат светът да има нов шампион по шах.