Христо Бонев коментира кончината на добрия си приятел и бивш съотборник Динко Дерменджиев. Ето какво каза пред marica.bg легендата на Пловдив и българския футбол:

"Не мога да повярвам, че Чико не е сред нас. Загубих брат. Брат от големия футбол.

Четири години с Динко деляхме една стая в националния отбор. Преживявахме радости, тъги, възходи, провали. Не знам как да опиша това, думите са бедни. Макар и противници на терена с Локо и Ботев, ние имахме голямо уважение един към друг. От Чико съм чувал и чел най-хубавите думи за себе си като футболист. Той беше толкова голям, огромен бих казал, че зависттта му беше чужда и с удоволствие говореше да таланта у другите.

Почина Динко Дерменджиев

Почина Динко Дерменджиев

Легендата се спомина тази нощ

За футболните качества на Чико, е излишно да говоря. Той беше уникален интелект на терена. Разбирахме се дори без поглед в националния отбор. Винаги имаше по няколко нестандартни решения за ситуации, които правеха противниковите защитници да полудяват. Динко беше артист на терена и победител. Освен за победата, той играеше и за красотата във футбола. Затова и го обичаха не само феновете на Ботев, а и в цяла България. Контраатаката на Ботев с Тумби и Добри Ненов беше уникална и никой не може да я повтори след тях.

От Ботев (Пловдив) изказаха своите съболезнования на семейството и близките на Динко Дерменджиев

От Ботев (Пловдив) изказаха своите съболезнования на семейството и близките на Динко Дерменджиев

Чико си отиде месец преди да навърши 78 години

Не мога да отрека, че на терена е имало и тежки моменти в съперничеството ни. По наше време обаче нямаше война и омраза между играчите и публиката. Затова и имаше футбол. Дори след разменени реплики обаче, ние с Чико намирахме път един към друг и никога не сме били с друг в стая, когато са ни викали в националния отбор. Дори разговор за футбол с него беше огромно удоволствие. След края на активната ни състезателна кариера приятелството ни продължи почти то онзи момент, когато той влезе в болница.

Чико го уважаваха всички. Не е случайно, че той е бил с бивши играчи на Локомотив, когато е получил удар. Точно те първи са му се притекли на помощ. Аз отидох при Динко още на другия ден, когато бе приет в болницата. Лекарите не пускаха, но на мен ми разрешиха. Беше в добро настроение, пошегувахме се, поприказвахме и бях убеден, че ще спечели и тази битка. Уви, Бог е решил да го прибере при себе си. Няма да забравя как преди двадесетина години ми се обадиха разтревожени, чак разгневени наши фенове. Тогава живеех и работех в Кипър. Те потърсиха съдействие да направя нещо, тъй като "жълто-черната" легенда Чико станал треньор на Локо. Те приемаха това като светотатство и очакваха, че аз ще се ядосам и ще направя нещо, за да не допусна това. Локо тогава беше в много трудна ситуация и почти изпаднал. Казах им: Не пипайте Чико! В този момент само той може да спаси Локомотив. И Чико го направи, с което спечели любовта и на нашите фенове. Той винаги е бил добре дошъл на "Лаута".

И сега, когато предстои финал между Локомотив и Ботев, искам да призова в памет на Чико да няма безредици, побоища и грозни сцени. За да победи футбола. Този футбол, който Чико обичаше, за който беше роден и за който живя.

Пловдивско дерби във финала за Купата на България! Героичен Ботев постави ЦСКА на колене с девет души в истински трилър

Пловдивско дерби във финала за Купата на България! Героичен Ботев постави ЦСКА на колене с девет души в истински трилър

"Червените" не успяха да се възползват от подаръците на съдията Петър Костадинов

Изказвам съболезнования на цялото му семейство! Мария, Цветозар и Динко! Бъдете благодарни на Бог, че бяхте най-близките хора на такъв велик човек като Динко Дерменджиев! Той беше епоха не само за футбола, а и за живота на Пловдив!", каза Бонев.

Христо Бонев: Моля се Господ и лекарите да направят всичко възможно за Динко

Христо Бонев: Моля се Господ и лекарите да направят всичко възможно за Динко

"Нека да е още дълги години с нас и да се радва на футбола"