Европейската футболна асоциация (УЕФА) обяви, че по време на груповата фаза на континенталния шампионат са засечени 4 757 публикации в социалните мрежи, които съдържат обиди, расизъм или хомофобия, пише агенция ДПА.

Постовете са забелязани в Х, Инстаграм и ТикТок и са насочени към футболисти, треньори, съдии и други участници на турнира. Най-голямата част от обидите, 74%, са насочени към определени футболисти, като в 71% от случаите "платформите са предприели действия" срещу тях.

В 94% от случаите, пише агенция ДПА, обидният език е бил генерализиран и не е бил насочен към специфична група или общност. В 4.5% от постовете има прояви на расизъм, а в 1.5% - на хомофобия.

"Много е важно да предпазваме и да подкрепяме футболистите, треньорите и съдиите срещу онлайн тормоза. Опитваме да им предоставим възможност да бъдат концентрирани върху представянето си на терена, а не върху странични фактори", заяви представителя на УЕФА Мишел Ува.

Програмата за проследяване на обидни постове в социалните мрежи стартира на Евро 2022 за жени. На Евро 2024 за мъже тя проследява 622 профила на участници на шампионата, включително отборните.

Мамардашвили вече струва 35 млн. евро

Мамардашвили вече струва 35 млн. евро

Невероятен скок в цената на грузинеца