Отборът на Франция е четвъртфиналист на Евро 2024. Един от големите фаворити за трофея елиминира Белгия с минималното 1:0 на стадиона в Дюселдорф. Заради огромния заряд, очакваното зрелище между футболните сили така и не се осъществи. Надлъгването намери своя финал няколко минути преди последния съдийски сигнал, когато след щастлив рикошет, резервата Рандал Коло Муани донесе безценната победа.

Така селекцията на Дидие Дешан вече мисли за петъчната вечер, когато ще се изправи срещу Португалия или Словения в битка за място на полуфиналите. За Белгия пък остава разочарованието от поредните неоправдани очаквания.

Снимка 672561

Източник: GettyImages

Публиката в Дюселдорф не остана очарована от началните минути на големия мач, след като двата тима решиха да не прибързват с офанзивните си действия. Първото по-интересно събитие дойде към петата такава, когато Майк Менян се наложи да излиза далеч от своето поле, за да изчисти в тъч извеждащо подаване за Опенда.

Антоан Гризман опита да направи нещо по-различно като френска атака в 9-ата минута, когато хибридното му изпълнение между удар и пас, лесно беше уловено от Коен Кастелс.

Франция - Белгия 1:0 (Развой на срещата по минути)
на живо

Франция - Белгия 1:0 (Развой на срещата по минути)

Вижте избраниците на двамата национални селекционери

Килиан Мбапе загатна за важната роля, която ще има в този двубой, след като се пребори за топка в наказателното поле от корнер. Капитанът на "петлите" отправи удар, който обаче премина над горната греда.

Снимка 672563

Източник: GettyImages

Белгия, макар и малко късметлийски, можеше да поведе в резултата с настъпването на 24-ата минута. Тогава Кевин Де Бройне центрира коварно топката от фаул. Кълбото не бе засечено от нито един футболист в наказателното поле, което принуди френския страж да прави екзотично и доста рисково спасяване с крак.

Звездите на Белгия се разгневиха на главния съдия, искайки директен червен картон за съперника им Адриен Рабио в 27-ата минута. Тогава халфът влезе много остро в краката на Доку, който започна да се превива от болка на тревата. Ниберг набързо се консултира с колегите във ВАР-стаята, но не се стигна до по-сурово наказание от жълтия картон.

"Петлите" разгърнаха отлично свое нападение по фланга, което завърши с центриране към Тюрам в 33-ата. Като истински нападател, звездата на Франция насочи с глава, но единствено покрай дясната греда на Кастелс.

Снимка 672564

Източник: GettyImages

Краят на първата част дойде с непримирими действия на Килиан Мбапе, който не допусна да загуби топката от Доку в близост до аутлинията. Така звездата успя да върне кълбото към дузпата, където на точното място се оказа Чуамени. Изстрелът на опорния халф обаче премина високо над вратата на белгийците.

Отново Орелиен Чуамени беше футболистът, който беше най-близо до гола с екипа на Франция. Това се случи малко след подновяването на играта, когато негов далечен изстрел от средна дистанция принуди Кастелс да прави спасяване от най-висока класа.

Мбапе сам опита да си изработи положение в 53-ата, когато негово влизане от фланга завърши с изстрел, който подобно на другите му до този момент, пак не намери мрежата на "червените дяволи".

20 минути преди края на редовното време, Ромелу Лукаку най-сетне се прояви с нещо смислено пред вратата на французите. Естествено, както традицията повелява, всичко завърши с пропуск на здравеняка, като диагоналният му изстрел беше отразен по стабилен начин от Менян.

Снимка 672558

Източник: GettyImages

Като нападателите бяха фигуранти, дойде време късмета си в предни позиции да пробва и централният защитник на Франция - Уилям Салиба. И той обаче по пример на всички останали по терена, също не притежаваше необходимата акуратност.

Дали заради маската, дали просто липса на късмет, но Мбапе продължаваше да се мъчи в атака. В 78-ата минута капитанът пак не можа да намери очертанията на белгийската врата, като на Кастелс дори не се наложи да прави спасяване.

Продълженията вече се задаваха на хоризонта преди нещата в свои ръце да вземе звездата на Белгия - Кевин Де Бройне. Халфът реши да пробва френския вратар с отличен удар от дъгата. Менян очакваше подобен развой на събитията и отново парира. Нямаше и играч на "червените дяволи", който да се опита за направата на голова добавка.

Снимка 672555

Източник: GettyImages

Е, трябваше да се случи нещо неочаквано, за да бъде разбито статуквото. Шест минути преди последния съдийски сигнал, съдбата се усмихна широко на французите, които се добраха до безценната преднина, не и без огромна доза спортен шанс. "Петлите" осъществяваха дълга атака, при която изглеждаше, че подредената белгийска отбрана няма как да бъде пробита. Нголо Канте все пак намери пролука към резервата Коло Муани. Стрелецът се завъртя срещу Вертонген и отправи посредствен удар, който обаче се отклони в краката на ветерана и подлъга фатално Кастелс за 1:0. 

Снимка 672570

Източник: GettyImages

До края белгийците нямаха достатъчно време за отговор и въпреки направените смени от Тадеско всичко приключи по най-лошия начин за "червените дяволи".