Първият европеец, който игра в България, е Сейран Осипов. Родината му тогава бе СССР, чийто пряк наследник е Русия. На идване в България, когато говореше за визитката си, той каза, че е роден в Азербайджанска ССР. Независимо дали считаме за негова родина СССР, Русия или Азербайджан, факт е, че той е първият европеец сред легионерите по нашите терени.

Малко изненадващ е и отборът, в чиито редици се появи първият азиатец - киргизстанецът Руслан Аджиев в Миньор Пк през 1991/92, съобщава "Мач Телеграф".

Янев: Не бях приет много радушно в ЦСКА, първите две седмици не знаех къде се намирам

Янев: Не бях приет много радушно в ЦСКА, първите две седмици не знаех къде се намирам

"Паро и Стойчо Младенов бяха много строги, Джиджи Симони ме научи, че човешките взаимоотношения са най-важни"

Един сезон по-рано пък ЦСКА даде шанс на първия южноамериканец. Тук изненадваща беше страната, от която дойде той - не Бразилия или Аржентина, а Колумбия. Става дума за Бернардо Редин, който дойде на "Армията" заедно със сънародника си Карлос Пимиенто. Първи игра Редин - срещу Славия, а по-късно в същия мач, но като резерва, влезе и Пимиенто.

ЦСКА бе отборът, за който игра първият австралиец в елита - Томи Юрич през сезон 2019/20.

В Левски се появиха първият африканец, както и първият играч от Северна и Централна Америка. При "сините" от Черния континент пръв дойде египтянинът Магди Толба през пролетта на 1994 г., а седем години по-късно при тях игра Брент Рахим от Тринидад и Тобаго.