Новият селекционер на България Красимир Балъков оповести официално разширения състав на представителния ни тим за европейските квалификации с Чехия и Косово. Личат имената на много от състезаващите се в Първа лига лидери на клубове, но в същото време разбира се прави впечатление присъствието на редица легионери в селекцията на Бала. Съвсем резонно. До голяма степен фактът, че един играч се готви на високи обороти в конкурентно първенство зад граница е гаранция за налично футболно качество. Освен всичко останало, някои от "лъвовете" ни се поздравиха с големи успехи извън пределите на страната, ставайки шампиони и носители на купите в различни шампионати.

Как би могъл да изглежда този наш разширен състав обаче, ако "българският бразилец", както медиите в САЩ наричаха Балъков през 1994 година можеше да реди тима си единствено на база наличния "материал" в Първа професионална лига?

Снимка 423228

Предлагаме на вниманието ви един възможен вариант на този състав.

Обнадеждаващо изглежда обстоятелството, че много от готовите за избиране състезатели от скамейката са тепърва в разцвета на силите си и сравнително в началото на по-сериозния си професионален път.

Това неминуемо е гаранция за бъдещето и добра индикация за страната ни.

Парадокс: Рецесията открехва вратата пред бъдещето на българския футбол

Парадокс: Рецесията открехва вратата пред бъдещето на българския футбол

Талантите на Футболна България може да получат своя шанс

СТАРТОВИ 11:

Пламен Илиев

Класата на националния вратар е безспорна. В няколко от дербитата през сезона спря част от лидерите на съперниковите състави с умелите си, навременни намеси. Опитът и рутината, които стражът придоби в последните години затвърдиха добрите му позиции като цяло в българския футбол.

Снимка 401882

Източник: Официален сайт на Лудогорец

Антон Недялков

Има ли по-добър футболист на тази позиция в страната? Това е въпросът, който възниква в съзнанието ни, когато говорим за Антон Недялков. Непреодолимо препятствие за всеки нападател. Създаващ сериозни главоболия на някои от най-качествените ни атакуващи играчи. Несъмнено разполагащ с всичко необходимо, за да бъде част от състава и на водещ европейски клуб.

Снимка 425100

Източник: Официален сайт на Черно море

Николай Бодуров

Манталитет, тип "перде", необходим за защитник в Първа лига. В най-чистата му форма. Действащ често на границата на позволената грубост, но също така с респектиращата агресия, отказваща опонентите още преди те да са влезли в съприкосновение с него. Футболист, натоварен с лидерски качества, около когото може да се построи цялата защита на всеки тим в елита на страната ни. Способен да се намеси решително и в атака... и да си заслужи някой нов прякор с бомбен шут от над 20 метра.

Снимка 422571

Източник: LAP.bg

Кристиан Димитров

Сигурност. Солидност. Стабилност. Оставящ без аргументи състезателите на всеки произволно избран състав, що се касае до играта "на втория етаж". Използващ умело превъзходството в ръста си. Често включващ се в половината на съперника при статични положения. Не само заради височината си, а и защото може да бележи попадения. С усет за пласиране, на който могат да завидят и някои от нападателите в професионалния ни футбол.

Снимка 425765

Източник: Официален сайт на Ботев (Пловдив)

Иван Турицов

Преминал като на шега за изключително кратък период от време през почти цялата дистанция от "обещаваща надежда", към "несменяем титуляр". За когото последната му травма вече бе лоша новина не само за клуба му, но и за националния отбор. Достатъчно показателно за способностите му.

Снимка 424499

Източник: LAP.bg

Кристиян Малинов

В конкретния случай тук границата на грубостта в играта е още по-размита и от ситуацията при Бодуров. Често получава официални предупреждения, а съответно и наказания. Но гори в играта във всеки момент и е един от най-сърцатите български футболисти. Гони всеки опонент до последния възможен момент. Сякаш приемащ, че топката му принадлежи и няма намерение да я поверява на никого. Футболист, от какъвто се нуждае всеки един отбор.

Снимка 419312

Източник: LAP.bg

Георги Илиев

Опит, силно подкрепян от изключителни футболни умения. Рутина и подчертана класа. Непримиримост със статуквото, без значение колко безнадеждна изглежда ситуацията и колко неприятен е резултатът за неговия отбор. Автор на някои от най-важните голове за Черно море не само през този сезон, не само в последните години, а защо не и в новата история на клуба?

Снимка 395520

Източник: LAP.bg

Тодор Неделев (капитан)

По мнението на редица специалисти, най-добрият български футболист. Според неговите колеги и съперници на терена - също. Признаващ, че се надява на шанс за продължаване на кариерата зад граница, но същевременно подчертаващ при всеки възможен случай, че Ботев (Пловдив) е единственият клуб за него в България. Дори самото му присъствие на терена в голяма част от случаите е достатъчно, за да могат "канарчетата" да постигнат максимума срещу всички водещи клубове у нас. Начинът, по който борави с топката в краката си, способността му да стреля от близка, средна и далечна дистанция, контролът му върху играта, погледът му над случващото се на терена, фактът, че често се връща в половината на собствения си тим, за да изнесе еднолично топката в предни позиции, чудесното му взаимодействие с Вутов и всичко останало правят Неделев това, което е. Ще бъде жалко, ако той бъде продаден в чужбина, просто за да бъде зад граница.

Снимка 419244

Източник: LAP.bg

Даниел Младенов

Футболистът, без когото Етър трудно щеше да постигне всичко сторено през настоящия сезон. Отбеляза важни попадения, но най-полезен беше с присъствието си на терена и в ролята на свързващо звено между средната линия на игра и атакуващите си съотборници. Сам пренебрегваше често ролята си на крило, по-скоро нагърбвайки се с функциите на плеймейкър, за да предостави възможност на колегите си за изява. Готов да жертва себе си и да поеме вината за разочароващо реми или поражение. Рядко изтъква приноса си за силния сезон на Етър, въпреки че има всички аргументи да го стори.

Снимка 332881

Източник: LAP.bg

Антонио Вутов

Футболист с богато въображение. Често това го прави труден за предвиждане за играчите на останалите тимове в елита ни. Фино докосване и способност да превърне безобидна ситуация в опасна атака. Добрите му съвместни действия с Тодор Неделев в Ботев (Пловдив) няма как да се дължат само на качествата на "Футболиста на футболистите". Според близките от неговото обкръжение, лоша шега му изигра излизането от страната на сравнително крехка футболна възраст. При различно стечение на обстоятелствата, считаният за най-голям български талант преди години състезател можеше към момента да е лидер на клуба си и стожер в националния отбор. Добрата новина за него е, че той все още има възможност да надгради постигнатото през годините и да натрупа още ценен футболен опит.

Снимка 386230

Източник: https://botevplovdiv.bg

Станислав Костов

Безценен за Левски. От значение и за българския футбол въобще. Качествен нападател, от чийто умения биха могли да се възползват и в тим от средна европейска класа. Често правеше разликата в мачовете на Левски през сезона, като демонстрира силен характер, но и умения да се сработва качествено със съотборниците си в атака. Неведнъж феновете го виждаха в ролята на лидер, която видимо му се понрави. Високорезултатен, което разбира се е определящо за футболист на тази позиция. Отново, както и при Неделев, ще бъде жалко просто да играе в чужбина. Ако само ще запълва позиция в посредствен турски, гръцки или кипърски състав, по-добре (за запалянковците) ще бъде да остане на "Герена".

Снимка 422895

Източник: LAP.bg

РЕЗЕРВИ:

Георги Петков

Христо Иванов

Мартин Минчев

Мартин Костадинов

Кристиан Добрев

Валентин Антов

Станислав Иванов

Крум Стоянов

Димитър Илиев

Иван Бандаловски

Янис Карабельов

Лъчезар Балтанов

Мартин Камбуров

Интересна комбинация от опит и младост, агресия и дързост като възможни опции за включване от скамейката. А защо не и сред титулярите?

ТРЕНЬОРИ:

Красимир Балъков

Николай Киров

Селекционерът е един. През сезона в Първа лига обаче безспорно Балъков и Киров бяха сред специалистите, които най-сериозно впечатлиха аудиторията с умелата си преценка за всяка възможна ситуация. Те наложиха няколко състезатели в тимовете си, които могат да изградят гръбнака на съставите за в бъдеще. Освен това и Етър, и Ботев (Пловдив) несъмнено са отбори, с които лидерите в класирането свикнаха да се съобразяват.

Снимка 391357

Източник: LAP.bg

Балъков имплементира огромна част от собствения си характер и футболни особености в своя състав.

Балъков беше футболист за пример, а сега предава това и на своя любим Етър

Балъков беше футболист за пример, а сега предава това и на своя любим Етър

Професионализмът и възходът на отбора е видим за всички

Дързостта, дисциплината и агресията на Киров пък можем да забележим в редиците на пловдивчани дори само с няколко минути наблюдаване на поведението на Ботев (Пловдив) на терена.

Снимка 425078

Източник: LAP.bg

И двамата имат своя стил, подход и разбиране за футбола, като успяха по отличен начин да ги предадат на футболистите си.

Лошият финал на сезона на Ботев (Пловдив) няма как да зачеркне всичко, което "канарчетата" постигнаха през сезона.

Силната серия на Етър пък заслужи селекционерската позиция на Балъков. Това, само по себе си, е достатъчно доказателство за огромния обем свършена работа и положен труд от всички във Велико Търново.

Снимка 422068

Източник: LAP.bg