От 1000 до 5000 лв. ще стане глобата за псувня на стадиона. Това предвиждат промените в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия. Те ще бъдат гласувани утре от Министерския съвет.

Освен за ругатни, феновете ще бъдат санкционирани и за плакати със смъртни заплахи или нахлуване на терена. Досега според разпоредбите санкцията беше 500 лв. Отделно по-тежки санкции ще има и за сбиване, хвърляне на бомбички, нападение над полицаи.

Ако бъдат заловени, феновете ще полагат общественополезен труд от 80 до 320 часа. При повторно нарушение глобите ще скачат до 5000 лв., а боядисването на пейки ще е от 160 до 480 часа.

Лошите фенове няма да могат да ходят на мачове в страната и в чужбина за срок от три до пет години. За сметка на това обаче те ще висят по спявки в районните. Длъжността на стюардите също вече ще е регламентирана в закон. Те ще се обучават от МВР, за да помагат за опазването на реда по трибуните.

Отделно скрити камери ще бъдат инсталирани по стадионите, като с тях ще се следи за хулигани в секторите. Записите от тях ще се пазят най-малко три месеца.

Децата, дори и с придружител, ще могат да ходят на мачове, но само до 20 ч. Хулиганите вече ще могат да обжалват решенията за наказанията си пред съда.