Европейското първенство бе генерална репетиция за олимпийските квалификации и премина добре, заяви президентът на Българска федерация по борба (БФБ) Христо Маринов.

Националите спечелиха девет медала, но не това е най-важното. В трите категории бяха тествани състезатели на различни позиции и голяма част от тях направиха впечатление.

"Нямаше някакви кой знае какви изненади (б.а.- на шампионата). Добре мина. За съжаление, имахме само един финал (на Евелина Николова), който загубихме, но медалът си е медал. Това първенство реално е генералната репетиция за по-важното състезание за България - европейската олимпийска квалификация, на която ще се печелят квоти.

Това е най-важно на този етап, така че мисля, че нормално се развиват нещата", заяви Маринов за БТА.

Първенството в Букурещ започна с класическия стил, където имаше интересни схватки. Кирил Милов се завърна от контузия с трето място на 97 кг, а Едмонд Назарян смени категорията временно, качвайки килограми до 63. Той все пак стигна до бронз.

"Когато не си в твоята си категория, винаги е малко по-различно. Има други противници и може би нямаш точната настройка за тези хора. Той ще играе на 60 кг поне до Олимпиадата, така че там е неговото място за сега. Абу Аамаев до скоро пък беше на 63 кг, но сега вече е на 67, където е олимпийската квота. Той също спечели бронзов медал, което е предпоставка за квота за Олимпийските игри", продължи президентът на БФБ.

"Кирил Милов е класен състезател и неведнъж съм го казвал. Не мисля че е на 100% готов, а и не трябва в момента да бъде на 100%. Той също показа добър резултат, направи хубави срещи, върна се след кратко отсъствие и за него също важи, че имаме надежди за олимпийска квота и олимпийски медал".

Най-много промени имаше при дамите. На олимпийската категория до 62 кг се бори Биляна Дудова, която замени състезаващата се на неолимпийската до 65 кг Тайбе Юсеин. Мими Христова качи на 68 кг, а Юлияна Янева стартира на 72 кг. Христо Маринов каза, че за мястото на 62 кг ще има конкуренция между Дудова и Юсеин. Това ще се случи по време на турнира "Дан Колов - Никола Петров", който ще бъде проведен между 7 и 10 март. Евелина Николова пък спечели бронз на 57 кг и ще се опита отново да вземе олимпийско отличие.

"За 62 кг има значение 'Дан Колов', където са Биляна и Тайбе. За другите категории вече е разпределено. За Евелина най-важното е да спечели олимпийска квота, а след това и медал. За нея всяка среща е постепенно навлизане в този процес", продължи Маринов.

Турнирът в Румъния завърши със свободния стил, където националите направиха отлични борби. Георги Вангелов бе много резултатен на 61 кг преди контузията си, а дебютантите за националния отбор Магомед Рамазанов и Ален Хубулов впечатлиха зрителите.

"При тях също имаме надежди както да взимат квоти и медали, така и да вдигат нивото на българската борба в свободния стил, а и да израстват покрай тях по-млади момчета. Магомед Рамазанов е доказан борец, медалист от голямо първенство. За България той спечели рейтинговия турнир в Загреб. Ален Хубулов също е класен състезател, призьор при младежите. Според мен той има още да поработи, за да достигне по-високо ниво, но това с времето си", каза още президентът на БФБ.

За националите предстоят олимпийски квалификации, за които обаче Едмонд Назарян е под въпрос.

На въпрос дали ще има отсъстващи от първия турнир в Баку, Маринов отговори :

"Може би казусът е с Едмонд Назарян, защото квалификацията е в Азербайджан, а той е от арменски произход. Всеки момент ще се вземе решение дали той ще се отиде до Азербайджан, или ще остане с последния влак".

Еди Назарян е най-успешният ни класик на европейско в последните 10 години

Еди Назарян е най-успешният ни класик на европейско в последните 10 години

Има 4 медала, два от тях златни