Алберт Попов спечели своите първи точки за Световна купа, след като изненада всички и завърши 20-и в първия слалом за сезона - в Леви, Финландия. Успехът му е още по-голям, след като Алберт стартира с късния 75-и стартов номер, но въпреки това успя да се пребори за място в топ 20. Ето какво каза българинът пред "24 часа", преди старта си в Бийвър Крийк.

След успеха в Леви какво очакваш от старта в Бийвър Крийк?

- Познавам тази писта от световното през 2015 г. Тогава пистата и теренът ми паснаха и бяха супер. Тук в Бийвър Крийк снегът е компактен и трасето издържа за последните стартови номера. Ако направя карането, за което тренираме толкова много време, се надявам отново да вляза сред най-добрите 30.

Как си обясняваш успеха в Леви?

- Много пъти съм се опитвал да влезна в топ 30 на Световна купа, но този път бях напълно подготвен, а и трасето издържа. Постоянно тренирам, но ето в този старт резултатът се получи. Има още много работа и тренировки пред мен, но това постижение е страхотно зареждащо за предстоящия сезон. Емоцията беше невероятна.

Опитваш ли се да копираш техниката на Хиршер или Нойройтер?

- Има какво да се вземе и научи от всеки скиор от Топ 15. Ние гледаме и разучаваме техниката и спусканията на моите конкуренти, но всеки може да бъде бърз по различен начин. Аз се опитвам да съм бърз, като използвам физиката и техниката, която притежавам.

Коя е по-добрата ти дисциплина - слалом или гигантски?

- Харесвам и двете дисциплини и целите ми са еднакви за слалом и гигантски.

Алберт Попов: Днес бях късметлия

Алберт Попов: Днес бях късметлия

"Дори най-големите имена дойдоха да ме поздравят"

Разкажи за подготовката ти с германския отбор.

- Работим с тях вече трети сезон. Организацията им е перфектна. Когато тренираме с тях, винаги имаме заледени писти и идеални терени за тренировка. Ползата от това, че тренираме заедно, е двустранна. Понякога аз съм по-бърз в тренировките от тях. Това ги кара да дават още повече газ и така взаимно се дърпаме нагоре и си помагаме.

Суеверен ли си? Имаш ли специален ритуал пред старта?

- Не, не съм. Съзнателно си повтарям целите за деня, за сезона. Казвам си, че мога и че се състезавам, за да покажа на какво съм способен. Пред старт гледам да се отпусна и да не се натоварвам психически.

Слушаш ли музика преди старта?

- Зависи от настроението, от старта, от пистата, както го почувствам.

Кой е най-приятният аспект от това да бъдеш състезател в Световната купа?

- Най-хубавият момент е зелената светлина на финала. Да знаеш, че си постигнал това, за което си дошъл, и лишенията и труда са имали смисъл.

Тежи ли ти нещо?

- Няма да крия - това, че съм ангажиран 365 дни в годината и че ми остава много малко време за близките и семейството ми.

С твоя треньор Ивайло Борисов сте заедно от 15 години, кое според теб е най-важното в тандема треньор - състезател?

- Трябва много да се разбирате, да има специално отношение, приятелство и пълно уважение, за да може аз като състезател да приемам съветите и указанията на треньора как да де спускам и какво да променям в техниката ми.

Следиш ли женската Световна купа? Имаш ли любимка?

- Нямам фаворитка, но Михаела Шифрен се отличава с мъжко каране и е просто едно ниво над останалите. Топ 10 при жените се отличават драстично технически от останалите състезателки.

Мислиш ли, че Линдзи Вон ще счупи рекорда на Стенмарк?

- Не смятам, че ще успее. И не защото не може, а заради многото контузии през последните години. Ще й бъде изключително трудно, защото нейните конкурентки не спят, а тренират с пълна сила.

Какви са целите ти за сезона?

- Първоначално беше да се класирам в Топ 30 за Световна купа, но аз вече я постигнах с първия старт в Леви. Трябват ми още много такива класирания, за да мога да стартирам с преден стартов номер. Целта ми винаги е била да карам максимално бързо за най-предно място.

Петър Попангелов: Алберт Попов да не си вири носа

Попангелов: Алберт да не си вири носа

"Да внимава как ще кара през сезона"