Българският национален отбор стартира тази вечер участието си в Световното първенство по волейбол. Страната ни, заедно с Италия, е домакин на планетарния форум, като "лъвовете" ще имат рядката и уникална възможност да бъдат подкрепяни от собствените си фенове на волейболен Мондиал, на родна земя.

Снимка 377263

Източник: LAP.bg

"Трикольорите" са в група с Полша, Иран, Пуерто Рико, Куба и Финландия, като поемат по пътя си в надпреварата именно срещу съперника от Скандинавия. Сблъсъкът започва в 20:30 часа и ще се състои в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

Това, което е известно за опонентите в първия ни двубой, е ниският ръст на финландските волейболисти. Едва четирима от общо 14 състезатели прекрачват границата от 2 метра. Това са Томми Сиирила (203 см), Саули Синконен (201 см), Хенрик Поркаа (202 см) и Самули Кайсалао (203 см).

Пълна програма на БНТ за излъчване на срещите от Световното първенство по волейбол

Пълна програма на БНТ за излъчване на срещите от Световното първенство по волейбол

Телевизията си запазва правото за промени в зависимост от участието на българския национален отбор след първата групова фаза

Друго сериозно предимство за нашия състав е младостта на състава на Томас Самелвуо. Едва няколко от настоящите национали в тима са играли на предходния голям волейболен форум, като има талантливи попълнения, които не са прехвърлили границата от 20 години. Липсата на достатъчно рутина пролича и в предишните няколко срещи на отбора преди тази с нашите състезатели, като част от тях бяха загубени.

В последните два мача между България и Финландия, страната ни стига неминуемо до крайния успех. На Мондиала през 2014 година обаче съперникът ни разгроми с 3:0, което със сигурност е индикатор пред Константинов и "лъвовете" за двубоя, макар и при уговорката, че съставът на опонента е почти изцяло подновен.

Снимка 377257

Източник: LAP.bg

Към другата, съществена за нас като българи част от изложението - подробностите около нашите национали и формата, в която се намират непосредствено преди началото на Мондиала.

Загубата от Египет в контролните мачове преди началото на Световното първенство едва ли е трогнала сериозно някого, още повече предвид това, че Константинов използва почти всички налични свои състезатели в срещата. Същото важи и за пораженията от Белгия и Русия.

Снимка 377260

Източник: LAP.bg

Стои проблемът с контузените ни важни попълнения в състава. Ники Николов все пак се възстанови навреме и ще опита да демонстрира максимума от възможностите си още в първата среща, но Георги Братоев, Боян Йорданов и Цветан Соколов са аут. Добрата новина е, че Теодор Тодоров и Тодор Скримов ще са налични в тима ни. Това е повече от положително стечение на обстоятелствата, тъй като съществуваше вариант да останем без нито един от двамата си основни блокировачи.

Снимка 377255

Източник: LAP.bg

Стигаме и до капката катран. Без да насочваме метафората конкретно към Владислав Иванов, а по-скоро към цялата ситуация, погледната по-глобално.

Снимка 377265

Източник: LAP.bg

Отстраняването на Лимона от тима ни може би няма да окаже кой знае колко сериозно влияние върху цялостното представяне на отбора. Но определено разбуни духовете и стана повод редица "специалисти" да въздишат и предъвкват познатите фрази, гласящи че всичко е "по български", "типично" и т.н. Бяха "теглени майни", реакцията определено беше негативна, но в рамките на няколко дни добрият тон, а по всяка вероятност и настроение в отбора ни се завърнаха.

Пламен Константинов: Това е мъжки национален отбор, а не опера и балет

Пламен Константинов: Това е мъжки национален отбор, а не опера и балет

Селекционерът е готов да върне Лимона в състава

Точно навреме.

Защото Мондиал на собствен терен, пред собствени фенове, близки и роднини ще се случи отново, "ама друг път", както се казваше в един любим български филм. Край на филмите! Край на скандалите, напрежението и спекулациите.

Покажете какво умеете и зарадвайте цяла България!

Снимка 377256

Източник: LAP.bg

Финландия е подходящ старт, а групата изглежда преодолима или поне не е в най-неприятния си възможен вариант. А за българските волейболисти традицията сочи, че от 1994 година насам нямат загубен първи мач на Световно първенство.

Подмладената Финландия изглежда като чудесно начало на една голяма, постижима мечта. Нека я сбъднем заедно! Като за Световно! Успех, "лъвове"!

Светослав Гоцев пред ТОПСПОРТ: Пожелавам си пълната зала да ни изпрати сред най-добрите на Мондиал 2018

Светослав Гоцев пред ТОПСПОРТ: Пожелавам си пълната зала да ни изпрати сред най-добрите на Мондиал 2018

"На такъв форум най-важното е да направим максимален брой победи"

Пламен Константинов определи състава на България за Световното първенство

Пламен Константинов определи състава на България за Световното първенство

Форумът ще се проведе у нас и в Италия