В края на месец февруари бе даден стартът на най-новата специализирана рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите, а и всички онези, които възнамеряват занапред да обърнат малко по-специално внимание на тялото си, в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете в залата, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, имахме за задача да обясним на теория какво би трябвало да включва подготовката ви за първата ви тренировка, а като за капак можехте да видите и две демонстрации на Юлий Русев - кръгова тренировка за горна част и долната част от тялото (за начинаещи).

Всичко това можете да видите събрано на едно място, в страницата ни в социалната мрежа ТУК!

Днес ще обърнем внимание на някои от най-любопитните ви въпроси, които получихме на редкационната ни поща, както и в социалната мрежа:

Как се отразява натрупването на мускулната маса на сухожилията и еластичността на тялото?
- Зависи колко мускулна маса е натрупана и за какъв период от време. Сухожилията се товарят с почти всеки вид спорт, не само с фитнеса и с трупане на мускулна маса. Именно заради това препоръчвам на всички трениращи да загряват тялото си преди да стартират в залата, за да влезе то в необходимия режим на работа. Ако го няма това загряване може да се стигне не само до разтягания, но и до разкъсвания на дадени сухожилия. Прекалено бързото качване на мускулна маса може да натовари сухожилията, особено ако развитието на мускула е прекомерно, защото той става много по-голям от сухожилието и то не може да отговори на натоварването. Затова и нещата трябва да се правят по-умерено и преценено. Стречингът е важна част от този начин на профилактика и предпазване от сериозни травми. При него се разтяга по-скоро мускулната тъкан, а не сухожилната форма, но пък самият мускул става по-еластичен и така предпазва сухожилието.

Тренирам от около 4 години и забелязвам, че с нарастването на мускулната маса губя еластичност. Как мога да го предотвратя и дали мога да интегрирам йога сесии в тренировъчния си план?
- Може да се търси компенсиране с йога, защото това е една интересна форма на стречинг, но трябва да се изпълнява на добро ниво, за да има ефект. Може и в залата да се прави стречингът, ако не сме уверени в йога способностите си. Той може да се осъществява преди или след тренировка, както и по време на самото занимание. Стречингът по различно време на тренировката носи и различни ползи - по време на тренировка мускулът изпомпва по-лесно, а след заниманието тъканта се възстановява по-бързо.

Мога ли да натрупам мускулна маса, без да ям месо и без да ползвам хранителни добавки? На какви храни да наблегна в този случай?
Ако не се яде месо, ще са необходими добавки. Има разновидности на добавките, които са без съдържание на месо в тях, специално за веганите - тези, които не приемат месо. Има добавки във варианти на соев протеин и множество вещества, които не са от животински произход. Защо да се приемат добавките? Ами защото желанието на трениращия е да повиши мускулната си маса. За да се случи това е необходим повишен прием на белтъчини. Трудно е да се разчита единствено на продуктите, които не са от животински произход. Ще са му нужни на дадения човек някакви абсурдни количества зърнени храни, да речем, които биха натоварили стомаха му. Но да, има разновидности на хранителни добавки за вегетарианци, както има и силни примери за културисти-вегани в историята.

У нас всеки, който няма мускули веднага определя по-здравите като "анаболни". Това въпрос на народопсихология ли е, на комплекс или става дума за нещо друго?
- Това е въпрос и на народопсихология, но не изцяло. Трениращите, които са в добра форма, са навсякъде със своите постижения. Какво се опитвам да кажа - когато си на басейн, когато си с малко по-вталени дрехи и т.н., постигнатото от теб в залата е видимо и си личи. Това може би дразни някои околни субекти, но ние не би трябвало да им се извиняваме, едва ли не, че изглеждаме по този начин. Съответно идва и реакцията, за която в случая ни пита нашият читател или зрител. Но малко по малко хората свикват с всичко това. Виждате, че има вече много зали, много трениращи и доста хора се стараят да са във форма. В чужбина пък хората се радват на такива, които са постигнали добра визия. Смятам, че съвсем скоро ще стане така и при нас, но ще е доста трудно.

Част от зрителите ни съветват останалите, цитирам: „Никога не тренирайте раменете си! Повреждат се!". Според тях рамото е най-претенциозната мускулна група и при по-големи натоварвания дава дефекти, които в последствие се отразяват негативно върху цялостното ни развитие, тъй като не сме функционални, не сме в състояние да тренираме подобаващо останалите мускулни групи.
- Бих го попитал този наш зрител (тези зрители) дали ако вдигне една халба с бира няма да натовари много рамената си. Не е нормално да ограничаваш биологичните си движения. Рамото е създадено, за да е в почти постоянно движение. Натоварванията трябва да са умерени и според възможностите на дадения човек. Не може да започнеш от тежести и машини, които не щадят тялото. Ако се опитваш да се докажеш на някого или да демонстрираш нещо, независимо дали разполагаш с възможностите за това или не, можеш да се контузиш и при най-обикновени упражнения. Повтарям - нека натоварванията да са според възможностите на човека.
Да, рамото е комплексна група, мускулите са ветрилообразни, наплетени са, специфични са, но пък ако не се тренират ще започнеш да усещаш изоставане в други части и групи от тялото си.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички ваши нови въпроси, реакции и впечатления на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.