Медалисти от състезания за хора с увреден слух претендираха вчера, че искат да получат пожизнени премии от държавата заради призовите си класирания. В момента Министерството на младежта и спорта изплаща премии на спортистите, които са взели отличията след 2001 г. под шапката на "Дефлимпикс".

Проблемът идва от състезателите, които са спечелили медалите си от 1957 до 1993 г. В момента в ММС има 51 декларации на такива състезатели, като се очакват още 10. Исканията започват от 1104 лв. и достигат до 5934 лв. на месец, а общата сума е 1 259 808 лв. на година.

Становище на ММС относно доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи

Становище на ММС относно доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи

Министерството спазва закона

Исканията обаче са без официални протоколи от състезанията. От 1 януари 2013 г. в Закона за физическото възпитание и спорта влиза в сила чл. 59 б, според който освен медалистите от Олимпийски игри, които са се оттеглили от активна състезателна дейност, се добавят с право на доживотни месечни премии и медалистите от "Дефлимпикс". ММС изплаща на тези след 2001 г., защото именно оттогава "Дефлимпикс" съществуват в сегашния си формат под егидата на МОК. Преди това състезанията са се наричали Международни тихи игри, международни игри за глухи и не са имали точно формата, в който се провеждат "Дефлимпикс".

"През 2014 г. са пристигнали писма за други спортисти, които визират период от 50-те години на ХХ век до днес. Законодателят изрично е използвал определението "Дефлимпикс".

Красен Кралев: Хората са били заблудени, че Дефлимпикс е със статут на Олимпийски игри

Красен Кралев: Хората са били заблудени, че Дефлимпикс е със статут на Олимпийски игри

България винаги се е грижила добре за достойните спортисти

Няма друга държава, която дава премии на състезателите с нарушен слух. Това е започнато по времето на министър Мариана Георгиева от кабинета "Орешарски", но това не е било в рамките на закона. Очевидно е, че трябва да има промяна", коментира министър Кралев.

В момента борецът Ангел Кремов взима по 3450 лв. на месец, но претендира за общо 5934 лв., защото някои от медалите му са заслужени преди въпросната 2001 г. Общо петима души получават пожизнени премии, на стойност 125 856 лв. на година.