Спортният министър Красен Кралев коментира протеста на спортистите с увреждания на слуха за отказаните им премии.

Становище на ММС относно доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи

Становище на ММС относно доживотните месечни премии на медалисти от Световни игри за глухи

Министерството спазва закона

"Допусната е грешка или подвеждане на институциите," заяви Кралев в ефира на "Здравей, България".

"Парите за премии идват от държавния бюджет. Не става въпрос за пари. Става въпрос за много пари. Това са медалисти от Световни първенства за глухи.

Когато е направена промяната в закона, Дефлимпикс е добавен механично към останалите олимпийски премии и така медалистите оттам получават същите премии като останалите олимпийци. Не може да става въпрос за сравнение между Параолимпиада и Дефлимпикс. За параолимпийците съществуват и протоколи, а за останалите състезания няма.

България винаги се е грижила добре за достойните спортисти. Показва го размерът на премиите. 1380 лева е средната премия за олимпийски медалисти. На база броя медали се определя месечната пенсия. Минимално, бронзов медалист от Олимпиада или Параолимпиада взима 1104 лева. Но например футболистите, които станаха 4-ти в САЩ, не получават нищо. Няма медал.

Според мен хората са били заблудени. Те вярват, че Дефлимпикс е със статут на Олимпийски игри. Всички в спорта знаем за какво става въпрос. Нашето общество е много чувствително на такива социални теми. Но много други спортисти заслужават признание. Има шахматна Олимпиада, игри за трансплантирани, световни ученически игри. Има заблуда. Трябва нов закон за спорта.

Първо се започва с тези от Дефлимпикс. Пробват с един, с двама и 2015-та изсипват списък с 51 души".