Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посети ХІ Национално младежко изложение във Варна, организирано от дирекция „Образование и младежки дейности" в общината в подкрепа на титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017".

На изложението младежки неправителствени организации представиха богата палитра от своята дейност. Красен Кралев се запозна с младежки международни, национални и дори локални инициативи, чието реализиране предстои.

Изложението е логически завършек на проведената преди това национална среща на тема „Младежки работник". Младите споделиха с министър Кралев, че в Националния спецификатор на професиите има специалност „Младежки работник", но не са посочени образователни изисквания, какъв трябва да бъде този млад човек. На срещата младежките организации, заедно с институции и експерти, са достигнали до общи изводи, на базата на които младежите имат амбицията да развият критерии и стандарти за работа в България.

Младите хора споделиха с министър Красен Кралев положителни примери от своята дейност за комуникацията между община и младежки неправителствени организации във Варна, Перник и Стара Загора. Като добър пример те посочиха 7-годишното партньорство между община Варна и неправителствената организация „Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите", която е с пловдивска регистрация.

Според тях Община Варна осъществява диалог с младежките организации в града за проблемите на младите и съвместно с тях се търси решението им. Общината и младежките организации работят в синхрон, което е най-ценното и добър пример за работещ младежки консултативен съвет.

Министър Кралев каза, че примерът на Варна може да се приложи във всички общини в България, като се създаде съответния механизъм за това. Кралев обеща и в бъдеще организационна подкрепа на Варна за Европейска младежка столица през 2017 година.

Целта на националното изложение и срещата във Варна е не само да се осъществи партньорство между младежките организации, а обществеността да види какво представлява неправителственият сектор, защото за голяма част от хората той е непознат.

Форумът се организира от „Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите" и община Варна в партньорство с Международна програма на херцога на Единбург - България и Националния младежки форум.

В рамките на форума бяха цитирани данни от последните европейски и национални доклади, според които ангажираните с младежка работа в България са под 1%. Този процент остава нисък, въпреки че средният за Европа е 9%.