Докладът на работната комисия на МОК относно кандидатурата на София за ЗОИ през 2014 година бе обсъден на заседание на Изпълнителното бюро на Българския олимпийски комитет в понеделник.

Както е известно, София отпадна от надпреварата, като бе класирана на шесто място от седемте града кандидати. В следващата фаза продължават Сочи (Русия), Залцбург (Австрия) и Пьончанг (Република Корея).

Членовете на Изпълкома на БОК обявиха, че очакват отчет от инициативния комитет по кандидатурата за свършената работа, и го освободиха от следваща инициатива за бъдещо кандидатстване за домакинство на Олимпийски игри.

На заседанието единодушно бе прието, че формирането на следващ инициативен комитет по кандидатура за Олимпиада ще става с предварително решение на Изпълнителното бюро на олимпийската ни централа.

Отчетена бе важността на евентуално бъдещо домакинство на страната ни, като бяха приети оценките и препоръките на МОК.

Генералният секретар на БОК Белчо Горанов оповести, че решение за евентуална нова кандидатура на София за следващата Зимна олимпиада през 2018 година засега не е взето.

"Дали ще се кандидатираме за домакинство през 2018-а ще стане ясно чак в края на годината, тъй като трябва да направим задълбочен анализ, а това изисква време", заяви Горанов.

Членовете на БОК се обединиха около мнението, че още от създаването на инициативния комитет кандидатурата на София е била обречена на неуспех.

Според генералния секретар Горанов липсата на инфраструктура, спортни обекти и леглова база, както и недостатъчната правителствена подкрепа са причината за неконкурентоспособността на страната ни спрямо останалите кандидати.

За неуспеха са допринесли и пропуските при попълване на анкетния лист и оформяне на документите по кандидатурата.

"Правени са от хора, които не са запознати с проблематиката", коментира по повод нередностите Горанов.

Генералният секретар потвърди информацията за допълнително изразходване на финансови средства от страна на инициативния комитет по кандидатурата, извън 350-те хиляди лева, преминали през БОК.

"Доколкото знам, има направени допълнителни разходи, а парите са взети назаем. Каква е сумата обаче ще каже самият инициативен комитет", каза още Горанов.

Направените извънредни плащания ще бъдат поети от ДАМС. По въпроса вече е изпратено писмо до министъра на финансите.

Междувременно ИБ на БОК отхвърли предложението на Българската федерация по шахмат за премиране на медалистите от шахматните Олимпиади с мотива, че спортът не е олимпийски и не влиза в програмата на игрите.