За първи път при договор от подобен мащаб в света на футбола, Лионел Меси беше възнаграден с множество PSG Fan Tokens, съобщиха от Пари Сен Жермен на своя сайт.

Като бонус при подписването на контракта си с клуба, Меси е получил голямо количество от криптовалутата "фен жетони", поддържана от сайта socios.com. Тя набира все по-голяма популярност и освен от ПСЖ, използвана е също така от клубове като Барселона, Манчестър Сити, Интер и Милан. Притежателите на тази криптовалута получават правото да гласуват при маловажни решения, свързани с клубовете. В случая на Пари Сен Жермен става въпрос за възможности като избор на мотивационно послание на стената на съблекалнята на отбора преди ключов мач, избор на Най-добър гол на сезона или избор на носителите на клубните награди за сезона. Феновете също така могат да водят видеоразговори с някои от звездите на тима.

От socios.com твърдят, че "фен жетоните" са генерирали приходи в размер на почти 200 млн. долара на партниращите им клубове през 2021-а. Също като биткойн и останалите дигитални валути, Fan Tokens също могат да се търгуват на борсите. От ПСЖ разкриха, че в дните преди трансфера на Меси в отбора е имало обем на търговия с клубните "фен жетони" в размер над 1,2 млрд. долара. PSG Fan Tokens имат пазарна капитализация в размер на около 52 млн. долара, като само за пет дни на спекулации около пристигането на аржентинеца те поскъпнаха с повече от 130%, за да достигнат рекордната стойност от 60 долара за една бройка от тях във вторник, пише CoinMarketCap.

"Приветстването на socios.com и PSG Fan Tokens се доказа като огромен успех за клуба. Успяхме да ангажираме нова глобална публика, създавайки значителен източник на дигитални приходи", коментира един от директорите на клуба - Марк Армстронг.

Лионел Меси:  Когато татко започна преговори с ПСЖ, Неймар вече знаеше за всичко

Лионел Меси: Когато татко започна преговори с ПСЖ, Неймар вече знаеше за всичко

Обсъдили са всичко