Германия спечели Европейското първенство на УЕФА за девойки до 17 г., което се проведе в България през последните 2 седмици. В изключително драматичния финал пред 2100 зрители на стадиона в Албена немският тим надделя над Холандия след равенство 1:1 и изпълнение на дузпи. Така Бундестимът си осигури рекордно седмо отличие от континенталните първенства в тази възрастова група. За "лалетата" остана утехата, че се представиха изключително достойно при първата си поява в решителния мач за отличието.

Финалът протече равностойно, като Германия първа успя да стигне до гол в 19-тата минута чрез Вайдауер, която засече в мрежата отлично центриране на Корли от ляво. Отговорът на Холандия обаче не закъсня и само две минути по-късно водещият реализатор Никита Тромп изравни с 6-тото си попадение в надпреварата, с което заслужи и голмайсторския приз. До края двата отбора изпуснаха по няколко добри възможности, но равенството така и не бе променено. При изпълнението на дузпи футболистите на Холандия направиха 4 пропуска, а за Германия победното попадение реализира Майке Шайман.

Трофеят и медалите на призьорите бяха връчени съвместно от президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и члена на Женския комитет на УЕФА Камелия Николае.

Както и преди 4 години, когато организира Европейското първенство на УЕФА за юноши до 17 г., страната ни получи отлични отзиви за организацията си. "България се справи отлично. Всичко тук бе страхотно - хората са много приветливи и гостоприемни. Чувствахме се като у дома си. Затова искам да сърдечно да ви благодаря", заяви треньорът на финалиста Холандия - Роберт де Паув, в навечерието на сблъсъка за титлата. "Чувствахме се много щастливи в България. Всички условия бяха на ниво - терените, стадионите, съоръженията за възстановяване, хотелите. Мога да кажа само добри думи за организацията и да благодаря на страната ви и на УЕФА", допълни от своя страна германският селекционер Улрике Балвег.

Освен от Борислав Михайлов и Камелия Николае, двубоят за титлата днес в КК Албена бе уважен на живо още от мениджъра - женски футбол към УЕФА Дейвид Гъф, техническите директори на холандската и германската футболна асоциация - съответно Том Якобс и Панайотис Хаджиалексиу, вицепрезидентите на БФС Михаил Касабов и Атанас Фурнаджиев, заместник изпълнителния директор на централата Антон Попов, члена на Изпълкома на БФС Емил Костадинов, както и кмета на Каварна Нина Ставрева и изпълнителния директор на "Албена АД" Красимир Станев.

Девойките ни елиминирани преди полуфиналите на Евро 2019

Девойките ни елиминирани преди полуфиналите на Евро 2019

Дания също отпадна от надпреварата