Бившият треньор на Левски Станимир Стилов даде обширно интервю за "Тема Спорт". В него той коментира много теми, включително и болката му, свързана със "сините". Ето какво каза Мъри пред колегата Желю Станков:

Г-н Стоилов, като заредите батериите, кое ще ви влече повече - да поемете клубен или национален тим?

- Не правя стратегии, но с клубен отбор ще е по-добре. Ще имам повече работа, ще съм no-ангажиран. В клубния тим повече може да ти се види "произведението". Какво имам предвид - създаване на стил и начин на игра, създаването и показването на нови играчи, израстването на останалите футболисти - сравнението какви са били преди идването ти и след това. Хубаво е за треньор, след като приключи ангажимента си в даден тим, да види след време футболисти, на които е дал път, да израстват и да заиграят в голям клуб. Такива, които са били неизвестни, а след това всеки ги сочи с пръст и казва, че са добри. Това е удовлетворение за всеки треньор.

Направете кратка прогноза за задаващия се нов сезон в родното първенство на база на селекциите, които се правят, на някои треньорски, а и структурни и организационни промени в клубовете.

- Не съм гледал в детайли мач на нито един български отбор. Като започне първенството, ще наблюдавам по-внимателно няколко двубоя и ще бъда no-подготвен. Ние винаги сме силни в предварителното говорене, в прогнозите.

Доста клубове направиха мащабни селекции, Лудогорец извади няколко милиона евро за нови...

- Лудогорец винаги е имал добри играчи. Но те трябва да си подобрят облика, ако искат да задържат хегемонията си. ЦСКА трябва да догонва. А от челната тройка Левски има най-много да скъсява дистанцията - и от Лудогорец, и от ЦСКА. Аз очаквам тройката да е пак такава, както и Берое да бъде много по-солиден тим през новия шампионат. Черно море, ако успее да замести напусналите футболисти, също ще изглежда солидно. Ще ми бъде интересно поведението на Ботев Пловдив, защото назначи треньор с визитка. Ще видим Желко Петрович как ще развие тима и стила. Останалите са отбори от средата на таблицата и такива, които винаги се борят да не изпаднат. Ще е любопитно да видим как ще се включат новаците Царско село и Арда.

Арда хвърли доста пари за селекция - взеха повече от 10 нови, дават добри заплати. Какво очаквате от тима на приятеля ви Стамен Белчев, явно ще гони първата шестица?

- Големи пари се хвърлят, когато купуваш играчи. Това, че си взел свободни агенти и си им дал заплати, не значи, че са добри футболисти. През този период не съм говорил много със Стамен. Той готвеше отбора на лагер, а аз не съм човек, който звъни и иска да дава съвети. Белчев най-добре си знае състава и възможностите му. Проблемът специално на този отбор ще бъде, че тези над 10 футболисти тепърва започват да тренират, защото досега са почивали в очакване на по-добри оферти. И ще се окаже, че не са готови за първенството. Проблемът ще дойде оттам, че треньорът няма да има достатъчно време да работи с тези играчи. Това, че си взел определено количество футболисти, не означава нищо. Даже и да са силни, не значи, че те ще направят добър отбор. Естествено, тимове като Арда и Царско село имаха нужда от подкрепления, защото нивото в Първа и Втора лига е коренно различно. И ако тези състави не се подсилят, много трудно ще могат да са спокойни за оставането си. Мисля, че ще са в тази петица-шестица, която ще се бори за оцеляване. Трудно щяха да намерят добро ниво със стария потенциал - нужен им бе нов. Всички клубове се стараят според възможностите си да правят селекция, което е положително. Но не е никак лесно, особено за тези, които се финансират от един човек. Затова ще гледаме с интерес, факт е, че първенството ще бъде любопитно, както бе и миналото, а хората искат да го гледат. Ангажимент на клубове, треньори и футболисти е да вдигнем качеството. Виждат се добри терени, осветление, започна по малко да се строи...

Това е вашата тема, която подхванахте още преди 12-13 години...

- Преди 15-20 години говорех за терените и за осветлението. Сега от няколко години повтарям, че трябва да се правят стадиони и бази. Дай Боже да не е след 10-15 години да започнем да ги строим. Защото без собствен стадион нито един клуб няма бъдеще. И ми звучи смешно изказването на ръководители, че говорим повече за стадиони, а не за футбол. Ние говорим за тях, защото само в България и в още две страни в света няма стадиони. Без такива не можеш да разчиташ на трайно присъствие. С тях ще продаваш и повече абонаментни карти, маркетингът ти ще върви, а фенът ще си знае мястото на арената. И ще идват по цели семейства. Това са неща, които хората са ги осъзнали преди нас. Ако можеше без стадиони, Тотнъм нямаше да построи такъв за 1 милиард.

Това ли имахте предвид, когато, запитани с поредния въпрос за Левски, вие казахте от "Герена" да ви се обадят, като започнат да строят стадион? Че едва тогава клубът ще е готов за вас...

- Имах предвид, че такива топклубове, каквито искат да са Левски и ЦСКА в България, трябва да имат собствена база и стадион. Без това не можеш да продължиш развитието си. Ставаше, но преди 15 години, вече не. Така ще можеш да привличаш и по-качествени чужденци. Защото много от тях искат да видят базата ти, феновете ти. Да видят къде ще играят, къде ще спят. А наред с това ги вълнува и заплащането. Защото добрия футболист го канят шест-седем отбора и той трябва да направи своя избор. И ти, като не отговориш на нивото на останалите, как ще го вземеш? Гледат се още коректност и куп други неща. Има играчи, за които не е важно толкова да спечелят - образно казано, дали ще вземат 120 или 130 хиляди на година, колкото да ги заинтригуваш с проект. Искат да видят база, условия, фенове, присъствие в евротурнирите -имаш ли ги тези неща, имаш и преимущество. Затова и ми звучат смешни изказванията, че говорим повече за стадионите. А за какво да говорим? Ладите и москвичите отдавна ги забравихме искаме да караме мерцедеси и беемвета. Истината е, че Левски има доста неща, които трябва да свърши, ако иска да е привлекателен за футболисти и треньори. Преди 10 години в Левски строяхме общежитие, изкуствено игрище, правихме основен терен. Клубът закупи автобус, за който чакаше и Челси - те го взеха 5 месеца след нас. Стана със съдействието на Боримиров, заради когото Левски успя да изпревари Челси. Аз бях с него, когато го поръчахме - той беше футболист, а аз треньор, но видях уважението към него в Германия. Ако ви разкажа как ни посрещнаха и какви отстъпки ни направиха... Това говори за клуб. Затова големите имена и легендите на Левски могат винаги да помагат по някакъв начин. Теренът ни тогава беше същият като този на "Алианц Арена" на Байерн Мюнхен, пак със съдействието на Боримиров. Пращахме там и футболисти, за да се лекуват при техните доктори. И това той го направи, докато още бе футболист. А ние това явно не го оценяваме.

Защо 12 години не е пипан теренът на "Герена"? Арсен Венгер държеше да има подмяна на всеки 5-6 месеца с последно поколение настилка...

- Когато германците ни направиха терена, казаха, че срещу 100 хиляди евро ще го сменят на 5-6 години, като може да започне да се играе на новите чимове още след седмица. Но ние предпочитахме да купуваме всенародни ментета и да ги разхождаме по "Герена", отколкото да помислим за игрище или друго. Това е дълга и болезнена тема. Дано нещо се промени. Само дадох пример, че когато търсиш и имаш желание, можеш и да постигнеш нещо. Ние как убедихме преди години Тодор Батков да купи автобус, да направи терен, да лекуваме играчите си в Германия? Всичко може, стига да обичаш клуба си и да го правиш от сърце за него. А при нас доста от треньорите отиват там, за да постигнат някакъв резултат. Само и само днес да кажат - аз съм шампион, или аз съм носител на купата. Или да се похвалят - бих този или онзи. А това, че не е помислил за клуба, не е важно... Отива се само за бърз резултат, а не трябва да е така. Необходимо е всеки собственик да мисли как да си изгражда клуба.

Станимир Стоилов също иска нов стадион на мястото на "Армията"

Станимир Стоилов също иска нов стадион на мястото на "Армията"

Ето какво каза той