Възможно е мачът Литекс - Хамбургер (0:1) от турнира за Купата на УЕФА да се преиграе, съобщи "Фокус". Причината е във финландския рефер Тони Асумаа, който създаде впечатление, че показва втори жълт картон на футболиста на германския тим Гереро без да го отстрани от игра.

УЕФА ще поиска специален доклад по случая и ако се установи грешка от страна на Асумаа е възможно да се насрочи нов мач. Преди няколко години в квалификациите за Шампионската лига се стигна до подобен прецедент. Тогава мачът Рапид (Виена) - Локомотив (Москва) се преигра заради показани два жълти картона без червен. Подобен случай имаше и в мача Славия (Прага) - Левски от турнира за Купата на УЕФА през 2003 година.

Тогава в чешката столица играч на домакините остана на терена повече от десет минути след два жълти картона. От Левски, обаче не подадоха жалба заради изгодния турнирен резултат 2:2.

Ръководството на Литекс обмисля жалба до УЕФА заради вчерашния мач с Хамбургер. Съгласно процедурата клубът трябва да направи своя протест чрез БФС и да плати съответната такса. Ако в евроцентралата установят нарушение на Асумаа, то ще последва насрочване на нова дата за преиграване на двубоя. Съгласно програмата на турнира реваншът трябва да се играе на 4 октомври.

Съдбата на мача Литекс - Хамбургер до голяма степен е в ръцете на молдовеца Владимир Антонов. Антонов е съдийски наблюдател и от доклада му в голяма степен зависи дали ще се стигне до преиграване заради грешка на рефера Тони Асумаа от Финландия. Скандинавецът остави впечатление, че показва два жълти картона на Гереро от немския тим без да го отстрани от игра. Ако Владимир Антонов отрази в доклада си това събитие, то твърде вероятно е УЕФА да се съобрази с жалбата на Литекс и да насрочи преиграване на двубоя.

Самият Асумаа се е опитал да прикрие сериозния гаф. След мача скандинавецът е записал първия картон на бразилския футболист от Литекс Томе. Той бе до Гереро, когато бе фаулиран от играча на Хамбургер. Тони Асумаа е записал в протокола, че е показал жълт картон на футболиста на българския тим за някакви реплики. По този начин Гереро остава само с един картон в мача.