Жеферсон Серкейра Телес пристигна в ЦСКА точно преди 3 години - през януари 2018-а. Със себе си той носеше високо самочувствие и сериозна визитка. Няма как да е иначе, след като роденият на 13 май 1994-та ляв бек вече бе натрупал сериозен опит по терените на родината си с екипа на гранда Интернасионал и Витория Баия. Сериозно се наблягаше и на онези редове в биографията му, в които се отбелязваше, че два пъти е печелил щатския шампионат, достигал е полуфинал в Копа Либертадорес, има мачове с националния отбор до 17 години, а в един момент дори попада в състава на кариоките за Копа Америка. Това бе достатъчно феновете на ЦСКА да го приемат с надежда и големи очаквания. Но историята около него се разви по изненадващ начин.

Бруно Акрапович превръща статичните положения в силен коз за ЦСКА

Акрапович превръща статичните положения в силен коз за ЦСКА

Това е един от компонентите, които специалистът иска осезаемо да подобри

Стартът на Жеферсон в Борисовата градина не бе никак убедителен. Той пристигна със закъснение и изостанал в подготовката. Изявите му в зоната на левия бек бяха силно противоречиви, а на 6 април 2018-а бранителят за първи път се сблъска с истинския гняв на запалянковците. Бразилецът си изкара глупав червен картон при гостуването в Разград. Направи го в началото на второто полувреме при резултат 1:1, а в крайна сметка червените загубиха решаващия за титлата мач с 2:3 и още тогава стана ясно, че няма да могат да се преборят за първото място. Само две седмици по-късно Жеферсон отново бе изгонен. И то в мач с Левски, който завърши 2:2 и окончателно лиши червените от шансове за първото място. Жеферсон вече бе черната овца в очите на феновете. Те го бяха отписали и се надяваха час по-скоро защитникът да напусне Борисовата градина, а неубедителното му представяне все повече засилваше отрицателното отношение към него.

Снимка 508518

Източник: Официален сайт на Ботев

Началото на промяната дойде през есента на 2019 година. Милош Крушчич бе принуден да пусне някого като партньор на Кристиян Малинов като дефанзивен халф и той избра кротко седящия на пейката бразилец. Експериментът бе успешен и бе продължен от Стамен Белчев. Хасковлията бе този, който наложи Жеферсон във вътрешността на халфовата линия и играчът записа няколко много силни мача на новата си позиция, която постепенно се превърна в основна за него. Той вече не бе смятан за ляв защитник, а бе преквалифициран на вътрешен халф и вече може да се върне в отбраната само за кратко, и то по заместване. Апотеозът на представянето му в полузащитата бе в двубоите с Базел и Рома. Жеферсон демонстрира стабилност, самообладание, издръжливост и най-вече тактическа грамотност. Той пасна в тази зона и Бруно Акрапович също залага на него като партньор на лидера в тази част на терена Амос Юга.

Бруно Акрапович въведе казармен ред в ЦСКА, налага глоби за минута закъснение

Акрапович въведе казармен ред в ЦСКА, налага глоби за минута закъснение

Още в 07:30 часа играчите трябва да са на крак

Промяната при Жеферсон не се изчерпва само с повишената му полезност на терена, но и в подобрената му отговорност и дисциплина. За първи път, откакто е в ЦСКА, той пристигна навреме за подготовката, и то в отлично физическо състояние. В мача с дублиращия състав на Аланияспор показа завидна физическа форма, което говори, че той е изчистил главата си, щастлив е на "Армията" и е амбициран да надгради в представянето си. Жеферсон, който до момента е изиграл 83 мача с екипа на армейците и е отбелязал 2 гола, е сред малкото примери как даден играч от отписан, може да се превърне в ключов.

Снимка 496125

Източник: LAP.bg