ЦСКА надигра и победи категорично Берое с 3:0, но една снимка от началото на мача, един кадър, който беше излъчен и по телевизията, стопли сърцата на цяла "червена" България.

При изпълнението на химна, по случай Националния празник, трима млади български момчета с червени фланелки бяха застанали един до друг, с ръце на сърцата и пеещи с цяло гърло химна на републиката - Християн Петров, Станислав Шопов и Мартин Стойчев.

Темата за юношите по принцип е доста болезнена, дълбока и нуждаеща се от много по-сериозен анализ, който не опира само до масовото "дайте им шанс". Никога няма да спра да повтарям и да вярвам, че шанс не се дава - шанс се взима!

Християн Петров сложи капитанската лента в ЦСКА за първи път

Християн Петров сложи капитанската лента в ЦСКА за първи път

Той е петият различен капитан за "армейците" през сезона

Взима се така, както го направиха тези трима младежки "армейски" национали, а само да са живи и здрави, убеден съм, че ще бъдат и една основа за националния отбор и в бъдеще. Разбира се - и тримата трябва да не спират да работят, да се развиват и да се учат от батковците, но съм убеден, че те това го знаят прекрасно.

Да започнем по старшинство - Християн Петров

Снимка 655561

Източник: startphoto.bg

Християн трябва да бъде истински пример за своите млади колеги и приятели от юношеските формации на ЦСКА. Той си извървя своя път, грабна шанса си в ЦСКА и е захапал здраво титулярното място в "червената" отбрана.

Изключително стабилен и постоянен в изявите си, Християн Петров не спира да доказва, че е един истински войн, който няма да спре да се бори за своето място в отбора. Той направи така, че цели 4-ма стабилни защитници (Матай, Махмутович, Кордоба и Мено Кох) трябва да се конкурират за само едно оставащо свободно място в защитата на ЦСКА. Съставът на ЦСКА, ако започва с Бусато - вторият е Християн.

Естествено, той все още допуска някои грешки, като тази срещу Арда за Купата, но тези грешки само ще го направят още по-силен, още по-уверен и още по-нахъсан за изява - убеден съм в това. По стечение на обстоятелствата сложи и капитанската лента, но тя определено му отива.

Мартин Стойчев

Снимка 655979

Източник: startphoto.bg

Мартин пристигна в ЦСКА след доста трудни и тежки разговори с ръководството на Арда, но както добре знаем, желанието му да се присъедини към "армейците" е била негова детска мечта и това сякаш е надделяло в преговорите. Е, Стойчев е вече част от ЦСКА и мигновено спечели уважението на привържениците.

Себераздаване, хъс, желание за игра, воля, характер и не последно място - подплатени с достатъчно качества. Марто не спря да снове по целия фланг, а центриранията му се понравиха на всички. Стойчев се включи в отбора на ЦСКА все едно е играл при "червените" вече 3-4 години, а не 3-4 мача.

ЦСКА има нужда от играчи като Мартин Стойчев, които могат да бъдат заразни със своята отдаденост. Показателна беше и една негова намеса, при може би единствената грешка на Бусато, когато "армейският" страж излезе да пресече една изритана топка, но тя го прехвърли. Няма проблем - зад гърба на Густаво дотича Марто и покри грешката на своя колега. Стойчев е богатство за ЦСКА и няма да се спре пред нищо, докато не си заслужи титулярно място в отбора.

Умишлено оставих Станислав Шопов за финал

Снимка 655978

Източник: startphoto.bg

Вчера беше денят на Станислав Шопов! Мачът на Станислав Шопов! Сцената на Станислав Шопов! Шоуто на Станислав Шопов!

Едва ли някой се е съмнявал в качествата на този талант от Пловдив, но сякаш все нещо малко не му достигаше да разгърне напълно своя потенциал. Може би този ранен гол го отпусна, даде му криле и той наистина полетя...

Пасове, голове, асистенции, движение по целия терен - той беше диригентът в червено. Всяко негово докосване до топката може да бъде описано в цяла книга. Впечатляваща ефективност, впечатляващ Шопов.

Ако тази възходяща линия при него продължи, то със сигурност той няма да изпусне титулярното място. И не само това - Шопов даде голяма заявка да се превърне в един от лидерите на отбора. 

Сякаш има очи и на гърба, играе футбола с лекота, наслаждава му се и му се получава. Станислав Шопов има голямо бъдеще и отново си зависи от него дали ще грабне своя шанс или ще го остави някъде дълбоко заровен в скрина на "погубените български надежди". Аз залагам на първото...

Снимка 655977

Източник: startphoto.bg

БЪДЕЩЕТО

Та така... линията, която следва ЦСКА от доста години е да изгражда не само юноши, но и силни характери. За да оцелееш в тази жестока среда на "Армията", трябва да си истински войн.

Има и по-лесни пътища, но е доказано, че те не водят до никъде. Най-много до някой треторазряден отбор в Турция или някъде по пустините в Австралия. Не - ЦСКА отваря златни врати и това е факт. Не е нужно да изброявам футболистите на "червените" в миналото, които покоряваха терените в най-елитните първенства на света. А по-назад в миналото и поставяха на колене европейски шампиони и превърнаха ЦСКА в нещо повече от отбор.

Християн, Мартин и Станислав са една отлична основа за изграждането на нещо голямо, за което мечтаят поколения "армейски" сърца. Но не са и само те... На вратата чукат още много "червени" таланти - Марк-Емилио Папазов, Илиан Антонов, Асен Дончев, Георги Чорбаджийски, Алекс Божев, Росен Маринов, Браян Стефков, Лъчо Иванов, Петко Панайотов, Георги Димитров... ще пропусна някой, но те са много.

Просто трябва да грабнат своя шанс. Така, както го грабнаха "Тримата от запаса" вчера на националния стадион. Да се борят като лъвове, защото в ЦСКА се успява само по този начин. Силен характер, силна воля, търпение, работа и много, много пот! Пот, която после се отплаща и се връща под формата на големи успехи и безкрайно уважение за цял живот.