Този разговор с бившия световен шампион Веселин Топалов се състоя веднага след победата му на супертурнира от XXI-а категория в Линарес. От 2005 година досега този е 11-ия спечелен от него супертурнир.След по-малко от два месеца на Топалов му предстои да играе мач за короната срещу световния шампион Ананд. И ако предположим, че българина е искал да дезинформира аналитичния щаб на съперника си, то е преуспял в това. Понеже той игра по удивителен начин - безотговорно, а на моменти направо хулигански. Бързо вземаше решения в изключително сложни позиции, без замисляне осъществяваше рисковани жертви и влизаше в съмнителни форсирани варианти. И в същото време изигра с най-тънки нюанси изглеждащ реми топовен ендшпил и го спечели! А партията му с черните срещу Левон Аронян бе избрана за най-красивата в турнира и двамата гросмайстори получиха специална премия - по 27 литра от най добрата марка испански зехтин.

Веселин, играта ви в този турнир на моменти изглеждаше излишно рискована, повечето експерти се обединиха около мнението, че срещу Ананд вие няма да действате така. Това ли беше вашата цел?
Както всички отлично разбират, никой не разкрива подготовката си преди мач за световно първенство. Но мога да кажа, че да се спечели толкова силен турнир изобщо не беше просто. Естествено, основната ми задача бе добре да се натренирам. Играех за свое удоволствие и правех ходовете които ми харесваха. Например, в партията с Гришчук от първия кръг разбирах, че предприетата от мен жертва на фигура е крайно рискована, но хода ми харесваше и го изиграх!
Не съм особено доволен от качеството на партиите - за нито една от 4-те ми победи не мога да кажа, че е била чиста победа от първия до последния ход. Затова пък играех интересно и играта ми доставяше удоволствие.

Всичко ли е наред с мача ви в София?
А какви съмнения би могло да има, щом начело на организационния комитет е министър - председателят на България Бойко Борисов? Договорът с организаторите е подписан - и от мен, и от Ананд. Първата партия ще се състои на 23-и Април.

Къде ще се провежда мачът?
В една от най-красивите софийски зали - във Военния Клуб. В самия център на града срещу Руската църква. Когато България е била монархия, в залата в която ще играем са се провеждали царските балове, на които се е събирала аристокрацията на цяла Европа. Това е много красиво място!

А къде ще живеят делегациите на участниците?
Делегацията на Ананд - в хотел Хилтън, където бе и Камски по време на мача ни, а моята - в Гранд-хотел София, където настаняваха участниците в „М-Тел Мастърс".

Четох, че наградният фонд е рекорден за мачовете за световно първенство, ако не броим знаменития „мач реванш на 20-и век" Фишер - Спаски през 1992-а година, в който се разиграха 5 милиона долара...
Наградният фонд в нашия мач е 2 милиона евро, тоест около 3 милиона долара, но ако Ананд бе проявил минимална активност, то с лекота би могъл да е и 5 милиона. Индия е огромен пазар, а Ананд там е изключително популярен. Но световният шампион предпочете да дойде наготово, че и да се прави на „жертва". Виждате ли, не му се ще да играе в България, но какво да прави като няма други предложения. Ние бяхме готови да играем в Индия половината, че и целия мач, но Ананд не си мръдна и пръста за да стане нещо в тази насока. Обаче и 3 милиона долара не са лош награден фонд, ако си спомним, че Каспаров бе готов да играе мачовете си - с Широв, Пономарьов и Касимджанов и за 1 милион. Но не се намериха пари за нито един от тези мачове.

Наградният фонд от държавни пари ли е?
Не, това са частни, спонсорски пари, но гаранцията на министър - председателя на България Бойко Борисов, комуто съм много благодарен, изигра голяма роля.

Какво смятате за съперника си?
Ананд е най-големият талант в шахматната история, сега е на 40 и през половината от това време е един от най-силните играчи в света. Обаче ще отбележа, че в Мексико, където Виши завоюва титлата аз не участвах поради идиотския регламент измислен от функционерите във ФИДЕ. Що се отнася до предстоящата среща, то в София по чисто психологически причини на Ананд ще му е по-леко отколкото на мен. От мен всички очакват само победа, а от него не. Ако загуби ще кажат: игра на вражеска територия. А ако спечели ще е герой!

Излиза че изобщо нямате „плюсове"?
Плюсовете ми - това е „плюс едно" от резултатите в партиите ни по класически шах, и „минус 5" в годините. Той е на 40, а аз на 35.

Следяхте ли играта на Ананд във Вайк-ан-Зее в началото на годината?
Разбира се, че изучавах партиите му. Той набра „плюс две" без да се напряга особено. Остана впечатление, че ако бе поискал, можеше да се намеси и в борбата за първия приз.

Дайте да сменим за малко темата. Кажете, популярна личност ли сте в България?
Разбира се. Даже ме поканиха в шоуто „Танцувай с мен".

Чувствате ли се „суперзвезда"?
България е малка държава. В нея има хора, които могат да се гордеят с постиженията си, но звездите от международен мащаб са малко. Истинска суперзвезда беше Христо Стоичков. Сега е Димитър Бербатов..

А той има племенник, Киприян Бербатов, който стана международен майстор на 11 години. Не смятате ли да го вземете в щаба си, както навремето Пономарьов покани 11-годишния Серьожа Карякин?
Знам, че Киприян ще присъства на мача, но не ми е минавала през главата идеята да го взема в щаба си - ще я обмисля (усмихва се).

В Линарес секунданти ви бяха холандците Смеетс и Л'Ами - вероятно пак ще са в екипа ви? И предишния ви помощник Иван Чепаринов, знаменития майстор по проготвяне на „дебютни мини" - също?
(усмихва се) Вие сте прекрасно осведомен, назованите от вас хора ще помагат в подготовката ми за мача. Но ще има и други, за които по-разбираеми причини не бих искал засега да се разпростирам. Естествено, информацията проявява вродена склонност да изтича, но нека да не съм аз източника.