Макар и много разочарован от загубата с 5,5:6,5 точки в мача за световната корона по шахмат в София, Веселин Топалов твърдо обяви след края на драматичния двубой с Вишванатан Ананд: “Продължавам борбата за световната титла!”

Ето как 19-ият световен шампион Топалов може да се върне на трона. Системата за определянето на следващия първенец е ясна. Поне засега. В последните години практиката показа, че Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) често сменя регламенти и системи. Последната изглежда стабилна. Какво предвижда тя?

Догодина трябва да има турнир на претендентите с 8 гросмайстори. И един от тях ще е Топалов като загубил мача в София.

В силната компания ще е детето чудо от Норвегия - лидерът в световната ранглиста Магнус Карлсен.

Именно 19-годишният талант е сочен от мнозина за следващия шампион на планетата. Доскоро той работеше заедно с един от най-великите шахматисти - Гари Каспаров. Но убийственият тандем се разпадна.

Владимир Крамник (Русия) е вторият гросмайстор, който влиза в турнира на претендентите по рейтинг. Така може да има нов сблъсък на Топалов с човека, провокирал един от най-големите скандали в шахматната история, известен като Тоалетната война в Елиста през 2006 г.

Владимир Аронян от Армения спечели правото да играе във великолепната осмица като победител във веригата турнири на ФИДЕ Гран при. Гата Камски (САЩ) влиза по силата на регламента като загубил претендентския мач срещу Топалов в София миналата година. Борис Гелфанд (Израел) пък спечели промоция като победител от турнира за Световната купа. Това са шестте сигурни имена, качили се вече във влака по пътя към титлата.

До една седмица ще стане ясен и вторият гросмайстор, който попада сред претендентите от турнирите Гран при. Последният участник ще бъде посочен от държавата домакин като бонус за организацията.

В битката на осемте ще се тегли жребий за определяне на двойки, които ще играят преки елиминации. Победителят ще срещне за световната титла шампиона Ананд през 2012-а, предполага се - в Лондон.

Големият проблем обаче е друг - още няма кандидати да организират претендентския турнир. Няма и спонсори. И според специалисти гилотината виси над системата. Така ФИДЕ продължава да бъде в шах къде и кога ще излъчи новия претендент.