Квалификацията за Евро 2024 България - Унгария няма да се проведе  на стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Това обяви специалистът по спортно право Георги Градев, който подаде жалба в Спортния арбитражен съд в Лозана срещу решението на УЕФА за преместване на двубоя от стадион "Васил Левски" в София на "Колежа".

Кметът на Пловдив Костадин Димитров е забранил мачът да се играе, твърди bTV, позовавайки се на свой източник. Българският футболен съюз (БФС) е уведомен с официално писмо, изпратено по-рано днес.

Очаква се потвърждение от Община Пловдив.

Аргументите на Димитров са основно два - късното съгласуване със строителя на съоръжението и становището на полицията, че стадионът не е достатъчно обезопасен в сегашния си вид.

В момента на "Колежа" текат строително-монтажни дейности по завършването на покривната конструкция.

До края на годината стадионът трябва да се сдобие с осветление за 4-та категория на УЕФА.

В късния следобед от УЕФА отказаха да преосмислят позицията си по казуса. Централата информира Спортния арбитражен съд, че е твърдо против той да разгледа по ускорена процедура внесената от Градев жалба.

Адвокатът изясни, че внася нов иск - решението за преместване на двубоя от София в Пловдив да бъде отменено до разглеждане на случая в съда.

Евроквалификацията в четвъртък (16 ноември) по програма трябваше да се проведе пред публика на стадион "Васил Левски" в столицата, но беше преместена в Пловдив със забрана за присъствие на фенове заради риск от ексцесии.

По-рано през седмицата собственикът на фирмата строител на "Колежа" Илиян Филипов уточви, че съоръжението не отговаря на изискванията за безопасност.

Строителят на стадион "Христо Ботев" към кмета: "Колежа" не може да посрещне мача на националния отбор

Строителят на стадион "Христо Ботев" към кмета: "Колежа" не може да посрещне мача на националния отбор

заради монтажни дейности