„Това е първата ми победа, но се надявам, че няма да е последната" - сподели Илка Стухец. „Тренирах добре през лятото. Аз тренирах с мъжете. Научих много и добих самочувствие".

Словенката Илка Стухец завоюва първата си победа от състезание в световната купа в алпийските ски. Тя финишира първа в спускането проведено в канадския курорт Лейк Луиз. Отсъствието на част от фаворитките даде възможност на нови скиорки да се качат на почетната стълбичка.

И втората София Годжия от Италия, и третата Кайша Клинг от Швеция се качиха на подиума за първи път в своята кариера.

Илка Стухец не може да повярва, че излиза начело

Източник: GettyImages

Илка Стухец не може да повярва, че излиза начело

Победителката в седем от последните осем спускания в Лейк Люиз Линдзи Вон си счупи ръката миналия месец и се надява да се завърне в „Белия керван" през януари.

Носителката на световната купа Лара Гут от Швейцария финишира четвърта. Сегашната водачка в генералното класиране Микаела Шифрин завърши 18-ата в първото спускане в кариерата си.

Годжия и Стухец стартираха със задни номера съответно 28-мо и 29-то. Годжия неочаквано поведе, финиширайки 28-а за време 1:45.70 мин. Стухец стартира след нея и фиксира най-доброто време в надпреварата - 1:45.48 мин.

Микаела Шифрин ще дебютира довечера в спускане

Микаела Шифрин ще дебютира довечера в спускане

Американката иска да натрупа преднина преди завръщането на Линдзи Вон

В класирането са голямата световна купа начело е Микаела Шифрин с 338 точки. На второ място излезе София Годжия с 185 точки, а трета е швейцарката Уенди Холденер с 168 точки.

Очевидно Шифрин ще натрупа голяма преднина до завръщането на Линдзи Вон.