Диагоналът на националния ни отбор по волейбол Цветан Соколов беше в основата на спечелването на Купата на Италия от неговия Кучине Лубе (Чивитанова). На финала, игран пред близо 12 000 зрители в зала "Унипол Арена" в Болоня, Лубе се наложи над бившия отбор на българина Диатек (Тренто) с 3:1 (25:21, 23:25, 25:15, 25:20).

Първия гейм започна равностойно, но в края му Лубе успя да го вземе с 25:21 благодарение на Османи Хуанторена. Във втората част играта вървеше точка за точка, но в края Тренто успя да получи две точки аванс и изравни резултата.

В третия гейм главно действащо лице бе Цецо Соколов. Първо българският диагонал отнесе тежка топка в главата си, но след това бе толкова вдъхновен в играта си, че коментаторите по Rai Sport Маурицио Колантони и Андреа Лукета определиха забивките му като "поезия". Благодарение на Соколов Лубе направи преднина от 19:13, след което спокойно спечели гейма с 25:15.

Цветан Соколов избран за №1 на кръга в Италия

Цветан Соколов избран за №1 на кръга в Италия

Беше в основата на феноменален обрат на Лубе

В четвъртата част, благодарение на великолепната играна на Соколов и Хуанторена, Лубе дръпна с 20:14, след което спокойно доигра мача за 25:20 и 3:1 гейма.

Цветан Соколов беше най-лезултатен за своя отбор с 20 точки (1 ас и 54% ефективност в атака) за победата. Въпреки това, за най-полезен играч (MVP) на мача бе определен Османи Хуанторена, който добави 15 точки (1 ас, 67% ефективност в атака и 40% перфектно посрещане) за успеха. За тима на Тренто единствено чешкият диагонал Ян Щокър игра на добро ниво и реализира 17 точки (2 блока и 52% ефективност в атака).

Така Лубе спечели Купата на Италия за пети път в своята история и първи от 2009 година насам. Лично за Цецо Соколов това е трети трофей в кариерата му, след като има две спечелени Купи именно с трентинци през 2010-а и 2012-а. От друга страна това бе трети пореден и общо 4-и загубен финал от страна на Тренто, който остава с три Купи на страната във витрината си.