Президентът на Българската федерация по волейбол - Любомир Ганев, изрази пред БНТ радостта си от влючването на женския ни национален тим в тазгодишното издание на волейболната Лига на нациите.

"Лъвиците" заемат мястото на Русия в турнира, след като Международната федерация по волейбол (FIVB) изключи всички национални и клубни руски отбори от турнирите си заради войната в Украйна.

Пред обществената телевизия Ганев заяви, че домакинството на турнира от волейболната Лига на нациите при жените ще струва над половин милион лева.

БФВ организира два турнира по случай 100 години волейбол в България

БФВ организира два турнира по случай 100 години волейбол в България

В надпреварите ще участват победителите от предстоящите шест квалификационни турнира за прекадети и прекадетки

"Това е една страхотна новина, защото по план бяхме заложили тима ни да играе във волейболната Лига на нациите през 2023 година. Но Международната волейболна федерация (FIVB) повярва в нас, че можем да организираме този домакински турнир. Условието бе, който заеме мястото на руския отбор, той трябва да организира и надпреварата, която трябваше да се проведе в Русия. Новината е съпътствана с редица финансови ангажименти, които БФ Волейбол трябваше да поеме, защото организацията на едно такова домакинство е над половин милион лева", каза той.

Любомир Ганев допълни че в периода 21 юни - 3 юли София ще се превърне в столица на волейбола, защото в рамките на 12 дни в зала "Арена Армеец" ще се проведат по 6 двубоя при мъжете и при жените от Лигата на нациите.

"София ще бъде столица на волейбола от 21 юни до 3 юли, защото в 12 дни ще имаме 6 дни мачове от мъжката волейболна Лига на нациите и два дни по-късно започват още 6 мача при жените", завърши президентът на федерацията ни по волейбол.