Световната номер едно в тениса Ашли Барти се оттегля от тениса на едва 25-годишна възраст и в пика на кариерата си. Австралийката се отказва с 15 титли на сметката си, по-малко от два месеца, след като спечели Откритото първенство на Австралия. Това бе третият ѝ триумф в турнир от Големия шлем на сингъл след Уимбълдън през 2021 г. и Откритото първенство на Франция през 2019 г.

"Знам колко работа е необходима, за да извлечеш най-доброто от себе си... Вече някак нямам това.

Вече нямам физическото, емоционалното желание и всичко необходимо, за да предизвикам себе си на най-високо ниво", заяви Барти.

Това е второ оттегляне на Барти от спорта, след като тя се оттегли от играта и като тийнейджър в края на 2014 г., след като изрази разочарование от Тура.

Тя се завърна през 2016 г. и бързо се издигна нагоре в класацията, печелейки световно признание не само за страхотната си игра, ами и заради нейното феърплей държание на корта.

Прекара общо 121 седмици като световен номер едно и изглеждаше предопределена за още редица успехи в най-големите турнири.

Шампионката Барти: Това е сбъдната мечта, горда съм да бъда тук!

Шампионката Барти: Това е сбъдната мечта, горда съм да бъда тук!

Шампионката на Australian Open Ашли Барти се държа много естествено след победата

Барти приключва кариерата си със 305 победи в 407 мача поединично и с 200 успеха в 264 двубоя на двойки. Тя е била на върха в световната ранглиста в общо 121 седмици, което я праща на седмото място в класацията по този показател, а настоящата й серия от 114 поредни седмици като номер 1 а четвъртата най-дълга.

Достигна до финала на двойки и в четирите турнира от Големия шлем, но спечели единствения си трофей при дуетите през 2018 година на Откритото първенство на САЩ.

Има и бронзов олимпийски медал на смесени двойки от Токио 2020.