Словенката Далия Якупович се отказа по време на двубоя си с швейцарката Стефани Фьогеле в първия кръг на квалификациите за Australian Open. Причината за това бе мръсният въздух, причинен от пожарите в Австралия. Проблеми с дишането накараха 28-годишната състезателка да падне на земята и да напусне корта във втория сет на мача.

Тенисистката видимо изпитваше проблеми с поемането на въздух, кашляше силно, което я е принудило да се откаже. Якупович бе спечелила първия сет с 6:4, а вторият вървеше при резултат 5:6 без пробив аванс. Така опонентката й Фьогеле продължава напред към втория кръг без спечелен сет.

"Не можех да дишам и се изплаших, че ще припадна. Не можех да стоя права, никога не съм имала астма. Не е честно, защото не е безопасно за нас, изобщо не очаквах, че ще играем днес. Нямаме избор, не можем да не излезем на корта, когато ни кажат. Странно е, защото можеше да се изчака до утре, няма нужда да се бърза", обясни впоследствие потърпевшата.

Канадката Южени Бушар, която е финалистка на Уимбълдън за 2014-а година, също напусна корта, усещайки болка в гърдите по време на мача си срещу Ю Яоди от Китай. Все пак, Бушар се завърна да доиграе финалния сет и спечели срещата си.

Лошият въздух, причинен от кошмарните пожари в Австралия, накара организаторите временно да прекратят тренировките за турнира във вторник, като квалификацията също започна по-късно. "По-нататъшни решения ще се взимат въз основа на данните на мястото и след консултации с нашия медицински екип. Ще работим и с Бюрото по метеорология, както и учени", казаха от организаторите на първия турнир от Големия шлем за годината.

Григор Димитров с първа победа на демонстративния турнир в Мелбърн

Григор Димитров с първа победа на демонстративния турнир в Мелбърн

Българинът надви Борна Чорич