Григор Димитров е интересен събеседник и затова често е търсен за интервюта. Прогресът, който направи този сезон, привлече вниманието на тенис специалистите, а пред Australian Tennis Magazine, цитиран от tennis.bg българинът разкри как се е стигнало до него и защо за него най-важното нещо не е да бъде в топ 10.

"С всяка една изминала година оценявам все повече нещата, които ми се случват на корта и в живота. В момента съм по-добър играч, отколкото преди седем години. Дисциплината, здравата работа, приспособяването към играта на различни тенисисти - трябва да сте готови да се справяте с всичко това постоянно. Това се случва с мен през последната една година. В миналото беше много трудно и загубих някои наистина тежки мачове, но продължих да вярвам", казва Димитров.

Той признава как понякога опитът е бил болезнен негов учител и не всичко е било толкова бляскаво на повърхността.

"Има част от теб, която просто в един момент спира да изучава живота, а не бива. Понякога дори искам да се представя отново сам на самия себе си. Това се превърна в част от моето израстване и е моята рецепта за дълголетие. Тенисът използва един и същи език с живота, така че е и мой учител. Дисциплината е свобода. Няма значение дали играеш мач или не. Тя ми е помогнала да водя определен начин на живот - фитнес, здравословно хранене и приоритизиране на менталното здраве. Има толкова много неща свързани едно с друго и не приемам нито едно от тях за даденост", твърди бившият номер три в света.

Друг от важните уроци за нашия сънародник е това как подхожда към дадените съперници. Той не крие, че в миналото е подхождал с твърде голям респект към големите имена в тениса.

"Това не ми служеше добре, когато се изправях срещу тях и трябваше да се уча през годините. Мислех си как трябва да разбера, че това си остава един тенис мач и не трябва да го отделям в отделна графа, защото това ми влияе негативно", спомня си Димитров за грешките на тенис растежа му.

Скорошните успехи обаче не главозамайват българина и той се опитва да остане в настоящия момент, а не да лети във въздуха и да изисква прекалено много от себе си.

"Научих от спорта и живота, че имаме само настоящия момент пред себе си. Бил съм в топ 10 и преди. Бях номер 3 в света и беше прекрасно, не ме разбирайте погрешно, но сега имам различни битки за водене и знам, че побеждавам в тях - стъпка по стъпка. В края на деня, аз съм сигурен, че нещата ще тръгнат в правилната посока", завършва обнадежденият Григор.