Министърът на младежта и спорта Весела Лечева поздрави Българския олимпийски комитет по случай вековния юбилей по време на церемония във Военния клуб, на която специален гост беше президентът на МОК Томас Бах.

България е сред 14-те страни-участнички в Първите олимпийски игри в Атина през 1896 г. Неслучайно страната ни има членове на Международния олимпийски комитет още преди да съществува официално Българския олимпийски комитет, напомни министър Лечева.

"Поколения именити наши спортисти, треньори, специалисти са отдали своя труд, енергия, талант и любов към спорта, за да развиват в България непреходните ценности на олимпизма като спортсменство, подкрепа, толерантност и взаимно разбирателство. В този ден аз си спомням първите ми олимпийски игри - тези в Сеул. Игри, които останаха в историята като първите след края на Студената война и бойкотите в Москва и Лос Анджелис. Игри, които показаха, че спортът може да е над всичко. Днес повече от всякога, във времена на кризи и войни, си даваме сметка колко важни са олимпийските ценности. Защото олимпизмът е мир. Той обединява, а не разделя. Той е естествен стремеж към върхови постижения и феърплей. Оценяваме високо и ролята на президента Томас Бах, който не допуска войната да влезе в спорта и да потъпче олимпийските идеали. Трудна, но вярвам, визионерска мисия", каза в речта си Весела Лечева.

Министърът на младежта и спорта благодари на БОК и председателя Стефка Костадинова за приноса им за утвърждаването на авторитета на българския спорт.

"Традициите и успехите ни дават самочувствие. Спортната история ни прави силни и значими, но и ни задължава да следваме неотклонно този път. Вярвам, че и занапред ще отстояваме със същата отдаденост олимпийските принципи и те ще са важен стълб за просперитета на нацията ни. Вярвам, че нашата мисия, на българските спортисти, е да предадем нашата любов и отдаденост към олимпийската мечта и идеали, а примерът ни ще възпита поколения активни, солидарни и хуманни европейци", отбеляза още Весела Лечева.

По-рано днес Томас Бах беше гост на президента Румен Радев, където беше обсъдена и възможността България да е домакин на младежки зимни олимпийски игри.

"Това стои като план пред България", заяви Лечева пред камерата на БНТ.