Испанецът Алехандро Валверде от тима на Мовистар спечели последния планински етап от колоездачната обиколка на Франция. Победителят измина 143,5-километра от Банере дьо Люшон до Пейрагюд за време от 4 часа, 12 минути и 11 секунди. Той бе част от откъснала се група и атакува на последното, основно изкачване в етапа, където беше и финалът. Неговата преднина достигна 3 минути. Тогава обаче основната група се активизира и авансът на испанеца беше почти стопен. В нея основна роля играеха колоездачите от отбора на Скай и най-вече лидерите в класирането британците Брадли Уигинс и Кристофър Фрум.

Вероятно Валверде щеше да изпусне победата, ако не бяха нарежданията в отбора на Скай. Фрум изглеждаше много свеж и на няколко пъти Уигинс изоставаше от него. Фруум обаче всеки път спираше да го изчака и това го лиши от победата в етапа, а вероятно и от жълтата фанелка. Двамата финишираха съответно втори и трети с изоставане от само 19 сек. от победителя.

Така в главното индивидуално класиране промени не настъпиха. Уигинс продължава да води на 2:05 мин.от Фрум и на 2:41 мин. от италианеца Винченцо Нибали. До края на Тура остават три етапа - днес равнинен, утре - часовник и в неделя - финалът в Париж, който по традиция е протоколен. Като се имат предвид качествата в часовника на Уигинс, почти сигурно е, че никакви промени няма да настъпят до края на състезанието.

Миналогодишният победител австралиецът Кадел Еванс отново показа, че не е в добра форма и изостана на повече от 2 минути.

Блестящо каране във вчерашния етап направи французинът Тома Воклер. Той спечели всичките изкачвания без последното, с което си осигури втората по престижност награда - за най-добър катерач.