Личният треньор на звездата в щангите Боянка Костова Лъчезар Кишкилов сензационно разкри, че новата европейска шампионка в кат. до 58 кг е можела отново да вдига за България, съобщава "България днес".

Асеновградчанката спечели златото на първенството в Тбилиси (Груз) за Азербайджан. Тя беше продадена на бившата съветска република преди няколко години. След олимпиадата в Лондон влезе в конфликт с тогавашния треньор на азерите Златан Ванев. Заради това тя беше извън подиума в продължение на две години и три месеца.

"За съжаление златото не е за България, а можеше да бъде - коментира Лъчезар Кишкилов. - Бяхме говорили с президента на федерацията Неделчо Колев да извадят 20 000 лв. за нея и Иван Стоицов, с които да могат да просъществуват. Аз помагах, но нямах възможност. Затова се принудиха да ходят в Чехия и да секат дърва. Целта беше да минат три години, без да се е състезавала за Азербайджан, и отново да вдига за своята родина без трансферна сума, но от федерацията не дадоха парите."
Костова записа феноменални резултати от 109 кг в изхвърлянето, 137 кг в изтласкването и 246 кг в двубоя. Постиженията са нови европейски рекорди.


"Чухме се с нея, беше много развълнувана - обясни Кишкилов. - Беше близко до световните рекорди. Вярвам, че без проблеми ще ги счупи. За мен е световна и олимпийска шампионка. Важното е да бъде здрава."

Костова се лъкатушеше между категориите, но се видя, че до 58 кг е нейната сила.
"Вече натрупа рутина, не е на 17-18 години - допълни Кишкилов. - Има самочувствие."
Гаджето на Костова - Иван Стоицов, трябваше да вдига в кат. до 77 кг, но в последния момент е получил контузия.