Осемкратният носител на Световната купа по плувен маратон Петър Стойчев стартира с победа новия сезон.

32-годишният Стойчев триумфира в драматично маратонско състезание във водите на река Коронда, приток на Парана, в Аржентина.

Българинът премина дистанцията от 57 километра за 8:53.07 часа и изпревари само с две секунди представителя на домакините Дамиан Блаум. Трета на пет секунди финишира Ростислав Витек (Чех).

Това беше четвърти пореден успех за българина в 36-ото издание на традиционната надпревара "Санта Фе-Коронда", с което той изравни рекорда на аржентинеца Клаудио Плит от периода 1974-1977 година.

"Беше изключително трудно състезание. През цялото време духаше много силен вятър, който затрудни всички ни. Радвам се, че успях да поддържам добро темпо и спечелих първия старт за годината", каза Стойчев.

"На финала имаше около 20 българи, които с подкрепата си ми помогнаха изключително много в последните решаващи метри. Всички много се развълнуваха, когато чуха българския химн при награждаването", допълни той.

Българинът не крие, че целта му е отново да триумфира за Световната купа.

"Хората тук не можеха да повярват, че съм спечелил осем поредни Световни купи, въпреки че ме познават добре. Казах им да не се изненадват, защото до края на годината ще се опитам да взема и девета", заяви той.

Следващият старт от сезона е в Росарио на 19 километра.

"Не очаквахме чак толкова лошо време. Около 25 пъти трябваше да давам вода на Петьо. Той плува много сериозно през всичките часове и за пореден път доказа, че не е за отписване. Конкуренцията беше доста силна. Имаше и непознати състезатели. Това обаче не ни учудва, защото големите федерация все по-сериозно се отнасят към плувния маратон", каза треньорът на българина Красимир Туманов.

"Сега ще починем, ще направим възстановяване и от утре започване да се готвим за следващия старт в Росарио", допълни българския плувец.