Специалното отношение на Швейцария към част от най-големите спортни организации и техните ръководители може би ще приключи, пише bgathletic.com.

След години съмнения за корупция при управлението на световния футбол, законодателите са подготвили пакет от промени, известни като "Лекс ФИФА". Те предвиждат да се отнемат привилегиите на около 60 спортни базирани в Швейцария федерации. Сред тях са Международният олимпийски комитет, УЕФА, Световната антидопингова агенция, Международният колоездачен съюз и много други.

Първият пакет от законопроекти, който се очаква да бъде одобрен от парламента следващия петък, предвижда ръководители като Сеп Блатер и Томас Бах да бъдат третирани като "политически фигури". Това означава, че ще могат да бъдат преследвани за пране на пари.

Това ще е достатъчно, за да се затегне финансовата примка около управлението на съответните федерации. Швейцарските банки ще бъдат задължени да проверяват всеки превод преди да го приемат.

Кампанията за повече контрол върху основните спортни федерации се води от 2010 г. от юриста Роланд Бюхел. Той заяви, че негативните публикации за тези организации вредят на имиджа на Швейцария.

Страната е гарантирала различни отстъпки за спортните федерации, като например специален данъчен статут. Като лица с нестопанска цел приходите им се облагат с по-ниски данъци от този в корпоративния сектор. Въпреки това се смята, че присъствието им допринася за страната.

ФИФА плаща по-ниски данъци въпреки приходите от почти 1.4 милиарда за миналата година, но допринася със създаването на стотици работни места. Туризмът също печели покрай събития от ранга на церемонията по връчването на "Златната топка".

Швейцарците обаче са настроени по-остро към ФИФА, тъй като Блатер е техен сънародник. В наскоро проведена анкета от вестник "20 Минутен" 95% от участвалите смятат, че той трябва да поеме отговорността за проблемите на ФИФА и да се оттегли.

"Започна да става досадно. Това е наистина лошо за страната и не ни е необходимо", заяви Бюхел, който е и депутат.

Втората стъпка е ФИФА и останалите организации да бъдат подчинени на новите правила за превенция на прането на пари според Financial Action Task Force. В момента спортните федерации не се подчиняват на тези правила. Третият пакет предвижда изисквания за борба с манипулациите на спортни резултати.

Въпреки че в началото на следващата година ще започнат дебатите и се очаква предложенията да получат подкрепа, те едва ли ще влязат в сила преди 2017 г. поради по-бавния законодателен процес в Швейцария.

Централата на ФИФА за 250 милиона долара е разположена в Цюрих на т.нар. от местните жители "хълмът с дивиденти". Жителите на този район разполагат с изключителната привилегия да имат гледка към езерото. Смята се, че те са толкова богати, че могат да живеят само от лихвите.

От 2010 г. осем членове на изпълнителния комитет на ФИФА бяха изключени по различни причини, най-вече свързани с корупция. В момента продължава да тече скандалът около доклада за корупция около избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства.