Солиден разнобой се е получил на вчерашното заседание на обществения съвет към спортното министерство (МФВС) при обсъждането на новия модел на финансиране на федерациите, информира "Сега" чрез присъствали. Подготвяните промени засягат елитните спортисти, състезателите в неолимпийски спортове, но и масовия спорт.

В крайна сметка съветът и представителите на министерството са си дали една седмица за обобщаване и оформяне на предложенията, които да се разгледат на нова сбирка на 5 декември.

На практика представителите на федерациите са настоявали да има съобразяване със специфични за техния спорт детайли, а не просто да се подходи бюрократично. Един от основните показатели за получаване на по-добро държавно финансиране са международните успехи.

Контрапредложението е да не се набляга на световните и европейски първенства като най-важни състезания за годината, защото в някои спортове това не са най-ценните надпревари. Представителите на ските са дали пример със своя спорт (впрочем така е и в биатлона), в който по-важно е ежеседмичното участие по световни и еврокупи.

В тениса пък въобще няма световни и континентални първенства.

Представителят на бокса в обществения съвет - главният треньор на националните отбори Михаил Таков, е обърнал внимание, че при тях е важно да има финансиране и на спаринг партньори на състезателите. Което касае на практика всички спортове с противоборство като борба, джудо и т.н.

Доста федерации са срещу строго фиксираното ограничение от държавно финансиране на 220 дни подготовка (в новия проект сегашните фиксирани 150 тренировъчни дни се увеличават на 220) и настояват за целогодишно такова поради спецификата им.

Всъщност настояването е всеки спорт да прави подготовка, колкото му е необходимо, в рамките на бюджета си, а не да бъде вкарван насила в рамки.

Шефът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева пък се е обявила против целевото финансиране на отделни спортисти. И е дала пример със скорошното отказване на Силвия Митева, което означава, че парите за толкова класна гимнастичка, според замисъла на новата методика, няма да бъдат получавани, защото сегашните момичета в А отбора все още не са от нейния ранг.

Федерациите са се обявили и срещу друг от критериите за попадане в отделните категории (спортовете трябва да бъдат разделени на I, II и III категория) - брой на клубовете. Мотивът е до болка познат - в много федерации има клубове само на хартия и без никаква дейност, които биват използвани само да си дават гласа при изборни събрания.

"Естествено ще има диференцирано финансиране на различните групи спорт, но искаме взаимен контрол. Държавна политика в спорта е имало, има и ще има. Наличната база, с която разполагаме, удовлетворява в приемливи граници изискванията на федерациите", твърди спортният министър Мариана Георгиева, цитирана от пресцентъра на ММС.