Олимпийският шампион от Москва'80 Петър Лесов остава неотлъчно на ринга. Роденият на 12 септември 1960 г. в Раковски боксьор е стигал и два пъти европейския връх (Тампере'81 и Варна'83). В момента е треньор на българския клубен първенец ЦСКА-Литекс.

Г-н Лесов, вие сте европейски шампион (Варна'83). Каква е разликата между тогавашното първенство и сегашното.
- Боксът тогава беше много различен. В момента е по-силов. Преди даваха специални точки за защита, техника и други компоненти. Беше си по-красиво и приятно за окото. Икономическият срив в цяла Европа  не позволява на всички държави да пращат пълни отбори. За сметка на това СССР се разпадна. Образуваха се нови държави със силни състезатели. Публиката се отдръпна, включително и у нас.

- Впечатленията ви от организацията на Евро'06?
- Всичко е перфектно. Главният организатор Марин Димитров се е погрижил. Той е посетил доста състезания по света и е взел най-доброто отвсякъде. Създадени са условия за боксьорите и техните екипи. Залата е много приятна. Хотелите са на броени метри.

- Коментарът ви за представянето на българите?
- Вървим много добре. Показаха суперигра в отделните срещи. Вижда се, че са отлично подготвени. Очаквам много медали. Впечатлен съм от играта на Самет Хюсеинов (60 кг). Със сигурност мачът му с азера ще е двубоят на турнира. Най-умна игра до момента демонстрира Борис Георгиев (64). Той е много опитен състезател и си прави сметката не да бие в една среща, а да бъде най-свеж на финала.

- Георгиев ли е с най-големи шансове за титлата?
- Да. След това Алексей Шайдулин (57) също е с добри предпоставки за златото. Кубрат Пулев (+91) очаква много тежък съперник на полуфинала измежду Ислам Тимурзиев (Рус) и Роберто Камареле (Ит). Този мач ще бъде като финал. Сигурен съм, че ако успее да бие, 100% ще грабне и титлата. За тримата можем да разчитаме, че ще станат европейски шампиони.

- От кой друг боксьор да чакаме пробив?
- От показаното се видя, че Самет е в отлична форма. При него малко жребият го поряза. Следващият му съперник е силен румънец, а после отива на един от най-добрите във всички категории - руснака Тишченко. Спас Генов (69) също почти е медалист, дори има реални шансове да играе на финала. Детелин Далаклиев (54) игра отлично, но следващият му двубой също е тежък. При успех ще влезе в медалите. Салим Салимов (51) има трудна среща с втория на олимпиадата Жером Тома. Той също е претендент за финала.